Hlavní obsah

Skotská amazonka v akci. Wolffová pojede jako první žena po 22 letech ve formuli 1

Loni se tým Williams k poslednímu kroku neodhodlal, letos je ale všechno jinak. Tým Franka Williamse nasadí do pátečního měřeného tréninku na Velkou cenu Británie vozů formule 1 Susie Wolffovou. Do programu GP tak zasáhne po dlouhých dvaadvaceti letech příslušnice něžného pohlaví.

Foto: Sport.cz

Susie Wolffová.

Článek

O angažování ženského elementu ve formuli 1 se mluví roky, k poslednímu kroku se ale stále nikdo neměl. Wolffová byla blízko svého snu už loni, kdy právě v Silverstonu absolvovala test mladých pilotů a jezdila jen s odstupem desetin sekundy od tehdejšího závodníka Williamsu Pastora Maldonada. Ze šestnácti účastníků testu skončila nakonec devátá a od nejrychlejšího Sebastiana Vettela ji dělily nikterak propastné dvě sekundy. Tým Williams proto už loni v létě s nasazením blonďaté Skotky do měřeného tréninku koketoval, nakonec ale od svého záměru ustoupil.

Letos by ale mělo být všechno jinak a formule 1 by se měla po 22 letech dočkat první ženy na závodní dráze. "Neskutečně se těším. Ušla jsem dlouhou cestu plnou tvrdé práce, aby se tahle chvíle stala skutečností. Navíc v barvách stáje Williams, která je ikonou britského motorsportu. A k tomu při oslavách 50. výročí 'naší' Grand Prix v Silverstonu," uvedla nadšená Wolffová pro skotský list Daily Record.

Jde za svým cílem

Jednatřicetiletá závodnice plní roli testovací jezdkyně Williamsu již dva roky, předtím o sobě dávala vědět v okruhovém šampionátu DTM. Do kokpitu Williamsu by měla v Silverstonu usednout při prvním pátečním měřeném tréninku (start v 11:00 SELČ). Představit by se pak měla také za dva týdny při měřeném tréninku na Velkou cenu Německa na Hockenheimringu.

Manželka šéfa stáje Mercedes Totto Wolffa navíc pevně věří, že jednou dostane šanci i při samotném závodu F1. "To je můj hlavní cíl. Nedělám si iluze, že to bude snadné. Ale jednou tam budu. Týmy chtějí lehčí jezdce, což nahrává ženské konstituci. Fyzicky nemáme problém, v tomto ohledu šlapeme mužům na paty. Je to jen otázka času," je přesvědčena rodačka ze skotského Obanu.

Zatím naposledy do průběhu závodního víkendu zasáhla v březnu a dubnu 1992 Giovanna Amatiová, která získala dokonce plnohodnotné závodní angažmá v týmu Brabham. Italská závodnice se ale hned zkraje sezóny nedokázala třikrát po sobě kvalifikovat do závodu a vedení stáje ji promptně nahradilo tehdejším nováčkem ve formuli 1 Damonem Hillem, jemuž se ovšem na trati nevedlo o mnoho lépe a místo v závodu se zajistil jen dvakrát z osmi pokusů (tým Brabham nakonec sezónu nedokončil a v srpnu vyhlásil krach).

Ženy ve formuli 1
1958-59Maria Teresa de Filippisová (It.)5x účast v GP/3 starty
1974-76Lella Lombardiová (It.)17/12
1976, 1978Divina Galicaová (Brit.)3/0
1980Desiré Wilsonová (JAR)1/0
1992Giovanna Amatiová (It.)3/0

Reklama

Související témata: