Hlavní obsah

Alonso byl po nárazu v bezvědomí, nehodu začala vyšetřovat FIA

Praha
Aktualizováno

Mezinárodní automobilová federace (FIA) se pustila do vyšetřování nehody Fernanda Alonsa při testech formule 1 na okruhu v Barceloně. Španělský pilot minulou neděli poslal svůj vůz do ochranné zdi a podle týmu McLaren nestabilitu vozu způsobil prudký náraz větru. Podle FIA je nutné zjistit, co přesně se v daný okamžik stalo. McLaren v Barceloně přiznal, že dvojnásobný mistr světa byl bezprostředně po nárazu chvíli v bezvědomí.

Foto: Albert Gea, Reuters

Fernando Alonso opouštěl nemocnici v Sant Cugat na severu Barcelony v dobré náladě.

Článek

Alonso při výjezdu ze zatáčky číslo tři náhle vybočil z tratě a po nárazu do zídky byl převezen do nemocnice, kde mu lékaři diagnostikovali otřes mozku. Jiná zranění se neprokázala, dvojnásobný mistr světa nicméně zůstal v nemocnici na pozorování až do středy a přišel o závěrečný oficiální test před startem sezóny, který v Barceloně začal dnes.

O příčině Alonsovy nehody se od neděle živě spekulovalo a objevily se i poměrně fantastické teorie o tom, že španělský jezdec utrpěl zásah elektrickým proudem od vadného systému ERS nebo že jej omámily toxické výpary z baterií. McLaren v pondělí všechny spekulace rázně odmítl a s odkazem na telemetrická data určil jako viníka nehody náraz větru, na nějž v neděli doplatil i Carlos Sainz Jr.

Podle britského magazínu Autosport zůstaly ale v případu stále nezodpovězené otázky, na které se snaží FIA najít odpověď. Pomoci má i záznam průmyslové kamery z okruhu, který má federace k dispozici a který hodlá detailně prozkoumat. „Velmi pečlivě se podíváme na to, co přesně se stalo. Chceme mít úplně jasno, proto i ve spolupráci s McLarenem shromáždíme veškerá dostupná data," řekl magazínu mluvčí FIA.

Dennis přiznal Alonsovo bezvědomí

Na neustávající proud spekulací reagoval znovu ve čtvrtek v Barceloně i McLaren. "Fernando na nevyzpytatelný vítr upozornil už před nehodou. Kategoricky odmítáme, že by v kokpitu dostal zásah elektřinou. Rovněž můžeme jednozačně potvrdit, že nešlo o mechanické selhání vozu," zopakoval při setkání s novináři generální ředitel týmu Ron Dennis.

Jednu novinku nicméně Dennis odhalil. A to, že byl Alonso bezprostředně po nárazu na moment v bezvědomí. "Když se auto zastavilo, bylo rádio zapnuté a byl slyšet Fernandův dech. Nic jiného. Trvalo to několik sekund," uvedl s tím, že krátkodobý výpadek vědomí byl důvod k okamžitému transportu vrtulníkem do nemocnice i delší hospitalzaci, než se původně očekávalo.

Alonso ve čtvrtek na okruhu chyběl, podle Dennise by ale neměl být nijak ohrožen jeho start v úvodním podniku MS v Austrálii. "Nevidím důvod, proč by měl v Melbourne chybět. Bude muset projít kontrolními testy FIA, ale to by měla být pouhá formalita," dodal Dennis.

Nový ročník mistrovství světa startuje v neděli 15. března.

Reklama

Související témata: