Hlavní obsah

Salač odstartuje do Velké ceny Aragonie až z osmé řady

Alcaňiz
Aktualizováno

Filip Salač odstartuje do nedělní Velké ceny Aragonie silničních motocyklů z osmé řady. V kvalifikaci třídy Moto3 obsadil český jezdec 22. místo, což je jeho nejhorší výsledek v sezoně.

Foto: Sport.cz

Český motocyklista Filip Salač.

Článek

Salače na okruhu v Alcaňizu pronásledovaly potíže už od pátku. Hned v úvodu prvního tréninku mu explodoval motor, a třebaže v třetích tréninkových jízdách dnes zajel osmý čas, na přímý postup do druhé části kvalifikace mu nestačil.

"Určitě mě výsledek mrzí a uvidíme zítra. Rozhodně cítím, že mi chybí ten první trénink. Budu tedy potřebovat trochu štěstí, abych se dostal dopředu," uvedl v tiskové zprávě Salač, jenž před týdnem v Le Mans dojel z 21. místa na roštu dvanáctý.

Jediné měřené kolo zajel osmnáctiletý český závodník až v samém závěru kvalifikace. Pod hranici dvou minut se dostal, postup do druhé části mu však unikl o 236 tisícin sekundy.

McPhee brzdil celou skupinu jezdců

"V kvalifikaci jsem jel od začátku na tvrdé gumě, protože jsme včera ve druhém tréninku vyčerpali měkké gumy s cílem dostat se přímo do druhé kvalifikace, což bohužel nevyšlo. Odstartoval jsem tedy na tvrdých pneumatikách a v každém kole jsem měl nějakou krizovou situaci, zajel jsem poté na přezutí a vyšlo to jen na jedno kolo, ve kterém McPhee brzdil celou skupinu jezdců, kde jsem byl také. Udělal to hodně zkušeně, aby ostatní nezrychlili a on se dostal do druhé kvalifikace," řekl Salač.

Kvalifikaci královské MotoGP počtvrté v sezoně ovládl francouzský lídr šampionátu Fabio Quartararo na yamaze, i když po těžkém pádu z dopoledního třetího tréninku jel s naraženým levým bokem. V první řadě na startu ho v neděli doplní Španěl Maverick Viňales a Brit Cal Crutchlow, jenž se mezi nejlepší trio v kvalifikaci dostal letos poprvé.

Nedělní program bude celý posunut o hodinu oproti původnímu programu a začne ve 12:00 závodem Moto3. V brzkých časech nebyly pneumatiky v chladném počasí na severu Španělska dost zahřáté a neměly odpovídající přilnavost.

Kvalifikace na Velkou cenu Aragonie silničních motocyklů:
Moto3:
1. Fernández (Šp./KTM) 1:57,681,
2. Vietti (It./KTM) -0,059,
3. Arenas (Šp./KTM) -0,510,
...22. Salač (ČR/Honda) nepostoupil do druhé části kvalifikace.
MotoGP:
1. Quartararo (Fr./Yamaha) 1:47,076,
2. Viňales (Šp./Yamaha) -0,046,
3. Crutchlow (Brit./Honda) -0,229.

Reklama

Související témata: