Hlavní obsah

Světový šampionát superbiků se vrací po šesti letech do Brna

Brno

Depo brněnského autodromu je už téměř zaplněno pestrobarevnými kamióny, ve kterých mají jezdci prakticky veškerý svůj kočovný komfort. Také v okolí tratě je znát, že se blíží velká motocyklová událost. Do Brna se po šesti letech vrací oblíbený seriál mistrovství světa superbiků.

Foto: Sport.cz

Depo v Brně před závodem superbiků

Článek

Dávno pryč jsou však doby, kdy sedlaly silné motocykly až na opravdu ojedinělé výjimky muži. Mimo stálého pilota světového seriálu věčně usměvavého Ondřeje Ježka bude mezi „trhači asfaltu", jak se těmto jezdcům také přezdívá, i křehká Brňanka Alexandra Pelikánová. Odchovankyně brněnské závodnické školy z Brno Circuit Racing Teamu si postavení ve startovním poli vysloužila přidělením divoké karty.

„Je to pro mě veliká výzva, nečekala jsem, že kartu dostanu. Zároveň to beru jako příležitost, jak se učit od těch nejlepších. Přece jen mají všichni mnohem více zkušeností. Nikdy jsem tak velký závod nezažila, takže se hodně těším, ale strach nemám," svěřila se blondýnka, která startuje v kategorii Supersport 300.

Foto: Právo

Brněnská jezdkyně Alexandra Pelikánová.

Alexandra, které neřekne ovšem nikdo jinak než Saša, sedlá 140 kilogramů těžkou Yamahu. Sama přitom váží při 161 centimetrech pouhých 47 kilo. Pelikánová letos závodí především v evropském seriálu Alpe Adria.

Superbike závody jsou známé také velkou show, která je vždy doprovází. Nejinak tomu bude v Brně. Připraveny jsou kromě spousty muziky, rozhovory i autogramiády s osobnostmi nejen motocyklového sportu. Prostor před řídící věží se také stane po celý víkend dějištěm Paddock Show, která návštěvníkům nabízí možnost, jak si závody užít i mimo tribuny Masarykova okruhu.

V sobotu odpoledne se na pódiu například sejdou a představí všichni závodníci nejsilnější kubatury World SBK včetně lídra bodování Jonathana Reay či českého závodníka Ondřeje Ježka.

Pro návštěvníky je od pátku do neděle k dispozici speciální autobusová linka 400, která bude k okruhu zajíždět v pravidelných intervalech z Mendlova náměstí, tedy prakticky z centra Brna. Návštěvníci z řad motorkářů mohou své stroje poprvé bezpečně zaparkovat na Polygonu Brno, což je areál, který se nachází vedle přírodní tribuny C.

V provozu bude i úschovna přileb, kombinéz a dalšího motorkářského vybavení v budově zvané střelnice. A i když se na MS Superbike neočekává tak velká návštěvnost, jako je tomu při GP ČR (letos 3.-5.8.) musí návštěvníci dbát pokynů pořadatelské služby i strážníků a policistů, případně i s kontrolami například dodávkových vozů během závodů nebo po jejich skončení.

Hlídky budou posíleny především na křižovatkách, pozornost však budeme věnovat i polním a lesním cestám, aby zde nedocházelo k nelegálnímu kempování" uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Washington - Boston 2:0

Pastrňák vyšel v bitvě proti Ovečkinovi naprázdno. Boston ztratil naději na první příčku
NačítámNačíst další články