Hlavní obsah

Roli čističe ustál bez větších potíží. A během víkendu podnikne útok na šesté zlato

Salou

Jednadvacet vteřin ztrácí Jan Kopecký ve Škodě Fabii R5 po sedmi rychlostních zkouškách na první místo kategorie WRC2 při Španělské rallye. Již jistý mistr světa z týmu Škoda Motorsport se musel v průběhu šesti pátečních měřených úseků smířit s pozicí, kdy na šotolinových cestách obklopených desítkami tisíc diváků čistil stopu pro posádky za sebou. „Jsme průběžně čtvrtí, naše ztráta není dramatická," prohlásil šestatřicetiletý pilot, když v pátek po setmění dorazil v městečku Salou do cíle první etapy.

Foto: skodamotorsport.com

Jan Kopecký se Škodou Fabia R5 na trati Španělské rallye.

Článek

Průběžně držíte v kategorii WRC2 čtvrtou pozici, ztrácíte jednadvacet vteřin. Podařilo se během úvodního dne splnit plán?

Za čtvrtou příčku jsem rád, náš odstup není špatný. Chtěl jsem pátek přežít bez problémů a eliminovat ztráty, což se podařilo. S každým průjezdem se na šotolině přilnavost hodně zlepšovala, což bylo patrné během odpoledních měřených testů, kdy se na erzetách jelo o minutu rychleji. Piloti Volkswagenů, kteří jsou před námi, startovali hodně vzadu, což byla výhoda. Při druhých průjezdech jsme s nimi byli schopní držet krok a jet vyrovnané časy, což je hodně důležité.

Očekával jste, že Eric Camilli (průběžně první) a Petter Solberg (průběžně třetí) budou při premiéře Pola R5 tak rychlí?

Nebyl důvod je podceňovat. Jejich tým v minulosti vyhrál čtyřikrát titul mistra světa ve WRC, mají tým skvělých inženýrů a zkušenosti nepochybně přenesli do přípravy vozu R5. Oba jsou navíc vynikající piloti. Pettera znám velice dobře, vždyť jsem proti němu závodil už před jedenácti lety, kdy jsem pilotoval Fabii WRC.

Jste rád, že máte za sebou roli, kdy čistíte trasu na šotolině, a budou následovat dvě etapy na asfaltu?

Šotolina je pěkná. Když měla erzeta rytmus jako poslední páteční, bylo to fajn. Ale jakmile zahrnovala rychlé pasáže, ztráceli jsme. Nicméně se těším na asfalt. Vždy mi tady ve Španělsku seděl a já doufám, že pro letošní rok se nic nezmění.

Předpověď však slibuje na sobotu hodně vydatné srážky. Půjde o výraznou komplikaci?

Uvidíme, jaká bude skutečnost. S jízdou na asfaltu v mokrých podmínkách máme veliké zkušenosti, byť ne přímo ze Španělska. Zdejší asfalt je hodně hladký, takový okruhový.

Odstup na třetí příčku je necelou vteřinu. Jak vysoko po první etapě v pořadí hledíte?

Chceme být na stupních vítězů a máme dva dny, abychom tenhle plán naplnili. Jsem zvědavý, jak budou vozy Volkswagenu rychlé na asfaltu. Pořád platí, že chci udržet letošní vítěznou sérii. Ale nic nejde naplánovat.

Reklama

Související témata: