Hlavní obsah

Největší vítězství ještě povyroste, těší se bývalý mistr světa. Proč mu nevadila prohra?

Praha

Prožil báječný rok. Český automobilový pilot Jan Kopecký z týmu Škoda Motorsport přitom zdaleka neměl na závodních tratích bilanci jako v předešlé sezoně 2018, kdy byl prakticky nepřemožitelný. V minulém roce přišel o pět let trvající sérii vítězství na domácích tratích, nedostal šanci obhajovat titul mistra světa třídy WRC2. Přesto září blahem...

Foto: skoda-auto.cz

Jan Kopecký se Škodou Fabia R5 na trati závodu mistrovství světa ve Walesu.

Článek
Fotogalerie

„Narození syna Josefa všechno kompenzuje. Šlo o nádherný zážitek, naprosto výjimečný. Změnil mi zásadně život. Bylo to největší vítězství roku, které si užívám dnes a denně. Vychutnávám si každý okamžik v jeho blízkosti, snažím se pomáhat, jak můžu, a těším se, až povyroste," culí se Kopecký. „Myslím, že načasování bylo ideální. Všechno do sebe zaklaplo ve správnou chvíli. Nemá smysl řešit, zda bych v případě dřívějšího založení rodiny sbíral větší úspěchy," přemítá pilot.

Rodinu s sebou bere i na závody. Kupříkladu ve Zlíně u velkého triumfu na prestižní Barum rallye měl nejbližší hned vedle sebe. „Nijak negativně moji koncentraci neovlivňují. Jakmile sednu do auta, tak jsem plně soustředěný. Nikdy jsem nebyl pilot, který jezdil hop nebo trop. Vím, kde je hrana, na kterou můžu jít," vypravuje Kopecký a přiznává, že jednu změnu manželství, respektive otcovské povinnosti vyžadují. „Z hlediska plánování jsem se musel posunout na vyšší logistický stupeň," směje se muž, který kromě výjimečných závodních dovedností pracuje ještě v rodinné firmě.

Foto: skoda-auto.cz

Jan Kopecký se Škodou Fabia R5 na trati závodu mistrovství světa ve Španělsku.

Z maximálního tempa na trati i v osobním životě nehodlá slevit ani v nadcházející sezoně, tím spíše, že rok 2019 se na tratích s tím předchozím rovnat nemohl. „Bylo jasně dané od začátku, že šance na obhajobu titulu mistra světa nebude. Byl jsem rád za příležitost pomoci k triumfu Škody v šampionátu značek," nedělá si Kopecký těžkou hlavu. Stejně tak přijal v klidu i přetnutí úchvatné série vítězství na domácích tratích, která trvala od léta v roce 2014 až do loňského dubna.

Čítala celkem čtyřiadvacet závodů. „Před každou rallye jsem ze všech stran slyšel otázky na neporazitelnost. Jestli sérii protáhnu, jak dlouho může trvat... Fanoušci, novináři, prostě všichni se ptali. Vlastně se mi ulevilo, když neporazitelnost skončila," směje se Kopecký.

„Měl jsem kolikrát štěstí. Někde jsem třeba nebyl v optimálním rozpoložení, ale soupeři chybovali. Proto jsem tak dlouho byl na nejvyšším stupni. A také mám k dispozici mimořádně spolehlivé auto," vyzdvihuje Kopecký přínos Fabie R5 na výjimečné šňůře vítězství.

Foto: foto archiv Jana Kopeckého

Jan Kopecký s manželkou Ivetou

I přes její konec získal na domácích tratích už sedmý mistrovský titul, který ozdobil osmým triumfem na prestižní Barum rallye. Slavil prvenství i v závodě mistrovství světa v Německu v kategorii WRC2. Nyní ale stojí na rozcestí. „Nemládnu," usměje se. „Navíc Škoda letos mistrovství světa nepojede, tudíž hledám cestu, jak dál. Všechno je v jednání," nechce prozrazovat detaily nadcházející sezony.

Velmi pravděpodobně bude startovat ve vybraných podnicích domácího šampionátu, rád by přidal oblíbené podniky světového šampionátu. „Když se to spojí s testováním a vývojem nových dílů, pořád budu v závodním autě trávit hodně času," přemítá Kopecký. „A současně budu mít dostatek času na manželku a syna," připomíná česká rallyeová jednička rodinu, která mu v loňském roce přinesla stejně radosti, jako závodění v sezonách předešlých.

Reklama

Související témata: