Hlavní obsah

Nový Dakar: bitvy o vteřiny v rozmanitých teritoriích

PRAHA

Ani teroristé nezastavili fenomén Rallye Dakar. Loňské zrušení kvůli hrozbě ozbrojených útoků sice vystrnadilo soutěž z Afriky do Jižní Ameriky, o lednový start je ale obrovský zájem, přihlásilo se 530 účastníků! „Bude to stoprocentní Dakar. Nechybí nic z myšlenky absolutního prověření lidských schopností. Bude to obrovské dobrodružství za oceánem,“ prohlásil ředitel rallye Etienne Lavigne, když odtajnil trasu.

Foto: www.loprais.cz

Aleš Loprais s kamiónem Tatra při posledním ročníku Rallye Dakar, který se konal v Africe.

Článek

„Sice nejedeme v Africe, ale jde o ideu a náročnost Dakaru. A z tohoto pohledu bude soutěž v Argentině a v Chile velmi vzrušující. Půjde o tvrdý boj elity motorsportu v nových terito -riích,“ citoval ředitele závodu web dakar.com.

Jezdce čeká celkem 9500 kilometrů, z čehož bude 5650 kilometrů speciálních zkoušek. „Na trati jsou duny, písečná pole... Prostě všechny ingredience, které představují skutečný Dakar,“ řekl Lavigne o trase, která je složená ze 14 etap.

Start je 3. ledna v Buenos Aires a cíl bude v argetinské metropoli o dva týdny později. Závodníci pojedou přes poušť Atacama, pampy v Patagonii či horské masívy v Andách. „V součtu s počasím na jižní polokouli jde o originální podmínky, které dokonale prověří výdrž a odolnost lidí i techniky,“ uvedl Lavigne.

Na startovní listině figuruje 230 motocyklů, 30 čtyřkolek, 188 automobilů a 82 kamiónů. Celkem jde o závodníky z devětačtyřiceti zemí světa. Čtrnáct pilotů se dostaví i z Česka.

„Nikdo nové cesty nezná, pro všechny představuje závod stejnou šanci. Přesunem do Argentiny a Chile získala soutěž obrovskou pozornost nejen v Evropě, ale i v Severní i Jižní Americe,“ mínil Aleš Loprais, který bude pilotovat závodní Tatru. „Přesunem Dakar nic neztratil. Bude ještě rozmanitější a náročnější. Nebude to jen písek, ale i fauna a flóra,“ mínil synovec legendárního Karla Lopraise.

Čeští piloti na Dakar
Motocykly
Jan Froněk, Ivo Kaštan, Martin Macek, Dušan Randýsek
Čtyřkolky
Josef Macháček, Oldřich Bražina
Automobily
Jiří Janeček, Miroslav Zapletal
Kamióny
Ladislav Fajtl, Aleš Loprais, Martin Macík, Robert Randýsek, Marek Spáčil, Tomáš Tomeček

Reklama

Související témata: