Hlavní obsah

Dřina s pilou v lese bude pro Hänninena lékem na zklamání

Radek Malina (Valence)Právo

Kulicha staženého takřka přes oči, zakaboněný výraz. Krátce po sobotním nočním dojezdu Rallye Monte Carlo Juho Hänninen, finský pilot Škody Fabia S2000, těžko trávil nezdar v úvodním závodě sezóny. Jako šampión seriálu IRC chtěl tovární vůz mladoboleslavské stáje dovést na stupně vítězů. Po šestém místě se těšil, až zmizí domů do Finska.

Foto: Robert Pratta, Reuters

Juho Hänninen s Fabií S2000 na trati Rallye Monte Carlo

Článek

„Už v úterý mě čeká kácení stromů na naší farmě. Bude to na několik dnů. Může to znít neuvěřitelně, ale už abych byl v lese,“ vyprávěl pár hodin po dojezdu rallye, kdy už přece jen šesté místo a špatná volba pneumatik, která zklamání způsobila, trošku přebolely. „Za tři dny se mi podaří špatné myšlenky z hlavy dostat. Tvrdá fyzická práce je dokonalým lékem,“ usmíval se rodák z Punkaharju, kde jeho otec vlastní farmu. „Po takovém výsledku jde o ideální místo, abych nabral chuť do závodění.“

Hänninen není z těch, kdo by hřešil na svoji kariéru v rallye. „Rozhodně se práce na naší usedlosti neštítím. Když je potřeba, obstarávám krávy, starám se o les, v zimě protahuji s traktorem zasněžené cesty,“ tvrdil devětadvacetiletý vystudovaný bakalář přírodních zdrojů.

Jeho rodina vlastní desítky hektarů lesa, šedesát krav a také další zvířata. K tomu se stará i o vodní plochy tak typické pro Finsko. „I teď v zimě chytáme ryby. V ledu na jezeře máme vysekané velké díry. Natáhnou se sítě a malé kusy sami nakládáme do konzerv,“ líčil Hänninen.

Jednou bude žít na farmě

Otcova farma mu přirostla k srdci. Nemá sklony ke stěhování do velkoměsta. „Jako malý jsem tam řádil na mopedu. Teď v létě se můžu na našich pozemcích vyblbnout na čtyřkolce, v zimě jezdím na sněžném skútru. Jde o skvělé místo. Báječné k vyrovnání se s životem ve světě rallye. Hlavně v létě je senzační. Až jednou nebudu závodit, rozhodně budu žít na farmě. Člověk si dokonale vyčistí hlavu,“ přemítal Hänninen. I jeho přítelkyně Laura má usedlost u Punkaharju ráda, přestože je z Helsinek. „Nemá s tím problém. Oblíbila si to tam stejně jako mě,“ culil se Hänninen.

„Ale vážně. Když je potřeba, klidně pomůže s prací. Ne tedy v lese nebo s kravami, k tomu ji nenutím,“ smál se finský pilot. Přestože je s Laurou už devět let, zatím neplánují děti. „Mám je strašně rád, ale ještě není správný čas,“ tvrdil pilot továrního týmu Škoda Motorsport, který má dvě sestry.

Založení rodiny odkládá kvůli povinnostem v rallye. „Ještě chci pár let závodit. A při cestování po světě by bylo hodně nezodpovědné si pořídit děti. Vždyť v loňském roce jsem strávil přes sto dnů jen po závodech. K tomu ještě připočtěte testování. Nemohl bych se rodině dostatečně věnovat,“ přemítal Hänninen. „Každopádně až jednou děti mít budu. Rozhodně z farmy neuteču. Vyrostl jsem tam já i moje sestry. Je to senzační místo.“

Reklama

Související témata: