Hlavní obsah

Citroën bude v Akropolis rallye útočit na šestou výhru v MS za sebou

LUTRAKI

Citroën bude na nadcházející Akropolis rallye útočit na šestou výhru v závodě mistrovství světa za sebou. Jezdci francouzského továrního týmu Sébastien Loeb a Sébastien Ogier letos nevyhráli pouze úvodní díl sezóny ve Švédsku. Vedení Citroënu věří, že jeho hvězdy uspějí i v Řecku a zopakují roky 2005 a 2009, kdy samotný Loeb dokázal vyhrát šestkrát za sebou.

Foto: Alexandre Meneghini, ČTK/AP

Sébastien Loeb.

Článek

Sedminásobný světový šampión před startem náročné šotolinové rallye uvedl, že opět očekává těsné souboje. Čtyři z šesti odjetých soutěží v této sezóně skončily s méně než dvanáctisekundovým rozdílem mezi první a druhou posádkou.

"I když jsme bodovali na pěti šotolinových rallye po sobě, rozdíly jsou opravdu nepatrné. Musíte jet naplno hned od startu," řekl Loeb. "Tratě jsou velice obtížné pro auta i piloty. K tomu se přidává i horko. V některých pasážích se musíte vyhýbat kamenům, abyste ušetřili auto a pneumatiky. Někdy to s posádkami v kokpitech hází jak s pingpongovým míčkem," uvedl sedmatřicetiletý pilot.

V Řecku se však daří i zástupcům Fordu, kteří vyhráli sedm z deseti posledních rallye. V roce 2009, kdy byla soutěž naposledy součástí MS, byl nejrychlejší Mikko Hirvonen, aktuálně druhý muž průběžného pořadí seriálu. Fin za Loebem zaostává o třináct bodů.

"Před dvěma lety byly všechny erzety hrubé a drsné. Letos jsou některé úseky hladké, ale pořád je tam hodně kamenů a skal," uvedl Hirvonen, který připomněl, že k úspěchu na Akropolis rallye je potřeba mít i štěstí.

"Když jej budeme mít, můžeme jet tři dny naplno. Na trati je ale spousta míst, kde musíte být opatrný a vyplatí se jet chytře. Ford byl v Řecku vždycky silný a jsem si jistý, že současný vůz je na tom stejně."

Na startu i Češi Honda a Prokop

Na startu budou i čeští jezdci Michael Honda a Martin Prokop, který se dělí o první místo v průběžném pořadí kategorie SWRC. "Před Finskem by bylo dobré v Řecku nějaký bod získat, protože na severu Evropy budou dominantní Tänak s Hänninenem. Myslet si, že je tam porazím, je hodně troufalé. Kdybych byl tady před nimi, bylo by to skvělé," řekl Prokop. Fin Juho Hänninen a Ott Tänak z Estonska jsou zatím jeho hlavními soupeři.

"V Řecku se může hodně ztratit i hodně získat. Ale na druhou stranu je to ještě první polovina sezóny, takže to nemusí být tak dramatické. Uděláme všechno pro to, abychom podali koncentrovaný výkon bez nějakých problémů," uvedl.

Pořadatelé Akropolis rallye připravili pro posádky 1217 km dlouhou trať, na které bude osmnáct rychlostních zkoušek o délce 348 km.

Průběžné pořadí MS (po 6 z 13 závodů):
1. Loeb (Fr./Citroën DS3) 126 b., 2. Hirvonen (Fin./Ford Fiesta RS) 113, 3. Ogier (Fr./Citroën DS3) 96, 4. Latvala (Fin./Ford Fiesta RS) 74, 5. P. Solberg (Nor./Citroën DS3) 61, 6. Östberg (Nor./Ford Fiesta RS) 48, ...13. Prokop (ČR/Ford Fiesta S2000) 7.
Pořadí týmů: 1. Citroën Total 207, 2. Ford Abu Dhabi 174, 3. Stobart-Ford 75.
Kategorie SWRC: 1. Prokop a Tänak (Est./Ford Fiesta) oba 40, 3. Kruuda (Est./Škoda Fabia) 38.

Reklama

Související témata: