Hlavní obsah

Úleva pro talentovaného pilota. Překonal postcovidový syndrom, v tréninku svezl Salače

Praha

Nevěděl kudy dál. Čas kvapil a talentovaného závodníka Erika Caise trápil postcovidový syndrom a on jen rušil účast na soutěžích. Teď je ale konečně v pořádku, když absolvoval v Itálii Camunia Rally. „Konečně jsem byl v závodním režimu. Kdyby nás nezastavil technický problém, mohli jsme bojovat o vítězství," prozradil v tiskové zprávě pro média pilot rallye, kterého od pátku čeká další výzva – tradiční Rallysprint Kopná. Poté se bude Cais připravovat na evropský šampionát, který začne v červnu v Polsku.

Foto: Martin Husár

Český pilot Erik Cais skončil na Valašské rallye pátý.

Článek
Fotogalerie

Covid znamená problém pro celý svět, Caise ale zaskočilo, v jaké míře jej potíže zasáhly. Vir se mu usadil na srdci, přidal se kašel a pilot v jednu chvíli dokonce nemohl vyjít ani schody. Až poslední návštěva u lékaře ukázala zásadní zlepšení. „Zánět na srdci už nemám, zdravotní stav by se měl vracet do normálu. Nikdo ale nezaručí, co bude za několik měsíců," míní člen Orsák Rallysport týmu.

Zdravotní problémy měly vliv i na poklesu fyzičky. „Stále na tom nejsem jako třeba v minulém roce. A jít do plného tréninku by bylo rizikem. Nevím, co by se mohlo stát. Třeba běhat stále moc nemohu, zaměřujeme se hodně na regeneraci," říká bývalý závodník na horských kolech, který se dostal do továrního týmu. Za volantem už se cítí komfortně a nevadí mu dlouhé přejezdy. Však také rychlost ukázal na Camunia Rally v Itálii. Tam zajel v první rychlostní zkoušce třetí nejrychlejší čas, v další byl dokonce druhý.

„Bylo to skvěle rozjeté, chtěl jsem zatlačit na vítězství. Jenže nakonec jsme museli odstoupit. Vše zhatila chyba materiálu. Mrzelo mě to," říká pilot závodního Fordu Fiesta Rally2. Nyní už se Cias orientuje na další soutěž, cílem je uspět na Rallysprintu Kopná. „To je domácí závod. Já a několik místních pilotů jdeme do toho, že chceme vyhrát. Letos je startovní listina atraktivní, bude to obrovský boj. Chci ale rozhodně uspět," naznačuje ambice Cais, kterého čeká v červnu start evropského šampionátu v Polsku.

„Po Kopné se chci zaměřit na šotolinu. Kdybychom ještě odjeli na nezpevněném povrchu jinou rallye před Polskem, bylo by to ideální," tvrdí Cais, který si jeden z tréninků zpestřil tím, že do závodního fordu pozval Filipa Salače, jezdce na motocyklu z Moto 3. „Bylo to právě před závodem, ve kterém vybojoval druhé místo. Pochvaloval si to. Prý jedna jízda v R5 a už má bednu. Filip je milovník aut a test jsme si užili," líčí talentovaný pilot rallye, kterému Salač nabídl jízdu na motorce. „Konkrétně na motardu. Říkal jsem, že se můžeme domluvit, ale raději až po sezoně," dodává.

Reklama

Související témata: