Hlavní obsah

Patří do elitní desítky světa, ale otce ještě nepřekonal. Snu o pódiu z Dakaru se nevzdává

Nejlepší umístění kariéry vybojoval Martin Macík za volantem stroje Liaz na Rallye Dakar. Desátá příčka sedmadvacetiletého borce potěšila, současně zůstává ještě daleko za splněním snu o překonání otce, který skončil před sedmi lety na nejslavnější dálkové soutěži světa čtvrtý.

Foto: bigshockracing.cz

Macíkův Franta na trati Dakaru.

Článek

„Jsme v desítce nejlepších, což je velmi dobrý pocit. Ale aby se člověk dostal mezi pět nejlepších, potřebuje i trochu štěstí, více zkušeností. A dost možná i lepší auto," prohlásil Martin Macík.

„Pořád platí, že chci překonat tátu. Udělám pro tak skvělý výsledek maximum, ale zároveň si všichni v týmu uvědomujeme, že Dakar přináší různé nástrahy a každý ročník je jiný," přemítal mladý pilot o možnosti útoku na stupně vítězů.

Byl náramně spokojený s rozhodnutím vsadit na novou specifikaci stroje Liaz. „Všechny změny se projevily, šlo vlastně o úplně jiné auto. Vše fungovalo, postupně jsme zrychlovali a drali se vpřed pořadím," rekapituloval si průběh etap v Jižní Americe Macík.

„Možná nás až překvapilo, jak bylo auto konkurenceschopné. Pro příští ročník se zaměříme jen na vylepšení výkonu motoru, protože v určitých pasážích kolem mě soupeři jezdili, aniž jsem byl schopný reagovat," přiznával Macík.

Litoval faktu, že organizátoři se rozhodli zrušit dvě etapy, protože v druhé polovině po překonání zdravotních a technických problémů Macíkova posádka zrychlovala. „Myslím, že spoustě lidí to zachránilo život. Motorkáři by to určitě nedali," byl přesvědčený Macík.

Reklama