Hlavní obsah

Účastníkům her z rozvojových zemí má s očkováním pomoci i Světová zdravotnická organizace

Londýn

Mezinárodní olympijský výbor chce vyjednat se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) před odloženými hrami v Tokiu pomoc s očkováním pro sportovce z rozvojových zemí. Podle informací listu Telegraph konzultovali zástupci MOV s WHO možnost, že by byli olympionici zahrnuti do projektu Covax, který má chudším zemím zajistit přístup k vakcínám proti koronaviru.

Foto: Du Xiaoyi, ČTK/AP

Předseda MOV Němec Thomas Bach.

Článek

"Myslím, že budou dál pracovat na tom, aby byla vakcína co nejvíce přístupná lidem, kteří pojedou do Japonska. Pro nás je to velice důležité," citoval britský list šéfa domácího olympijského výboru Andyho Ansona.

Funkcionáři se ale při jednání nesnaží získat pro sportovce prioritu. Předbíhání už dříve vyloučil předseda MOV Thomas Bach, jenž zdůraznil, že očkování nebude v žádném případě podmínkou pro účast na olympijských hrách. Pořadatelé se ale přimlouvají za to, aby bylo co nejvíce účastníků sportovního svátku před cestou do Japonska naočkováno. MOV už dokonce nabídl, že sportovcům náklady na vakcinaci uhradí.

WHO chce v únoru v rámci iniciativy Covax zahájit distribuci vakcín do chudších zemí světa, které se k nim vlastními silami jen těžko dostávají. K dispozici by pro ně mělo být do konce roku 1,8 miliardy dávek.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články