Hlavní obsah

Američtí funkcionáři podpořili MOV, na verdikt o Tokiu je čas

Olympijský výbor USA podpořil stanovisko MOV, který i za současné pandemie koronaviru trvá na tom, že olympijské hry v Tokiu začnou podle plánu 24. července. Američtí funkcionáři dnes po jednání v Denveru konstatovali, že na rozhodnutí o případném odložení her je příliš brzy.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Strach v šíření nebezpečného koronaviru svírá i pořadatele olympijských her v Tokiu.

Článek

Se šířením nemoci COVID-19 a nemožností náležité přípravy se ze sportovního světa stále častěji ozývají hlasy volající po odložení her. Prezident MOV Thomas Bach nicméně na středeční videokonferenci uvedl, že do začátku olympijských soutěží v Tokiu zbývají více než čtyři měsíce a v tuto chvíli není třeba sahat k radikálním rozhodnutím.

Také vedení USOPC vyzvalo k trpělivosti a doporučilo sportovcům, aby se podle možností dál připravovali. Bude však pečlivě sledovat zprávy zdravotnických odborníků. "Zatím nemusíme činit žádné rozhodnutí, máme před sebou ještě čtyři měsíce," uvedla šéfka výboru Susanne Lyonsová.

Jednání amerických olympijských funkcionářů sledovala média s velkým zájmem. USA totiž tradičně posílají na hry jednu z největších výprav a americká televizní společnost NBC platí za vysílací práva miliardy dolarů.

Také americkými sportovci však cloumá nejistota. "Nejvíc k vzteku na tom je ten pocit, že si MOV dělá, co chce, a je mu ukradené, co si sportovci myslí," napsala na sociálních sítích tyčkařka Sandi Morrisová.

Pro odložení tokijských her o rok se vyslovil také ředitel plaveckého svazu USA Tim Hinchey. "Jediná správná a zodpovědná věc v této době je chránit zdraví a bezpečnost lidí. A přiznat si, že tato globální pandemie narušuje přípravu natolik, že by sportovci letos na olympijských hrách neměli rovné podmínky," napsal národnímu olympijskému výboru.

Reklama

Související témata: