Hlavní obsah

Mori se omluvil za sexistické poznámky, rezignovat nehodlá

Tokio

Šéf organizačního výboru olympijských her Tokio Joširo Mori se omluvil za sexistické poznámky na adresu žen. Třiaosmdesátiletý bývalý japonský premiér vyvolal tento týden pobouření prohlášením, že ženy ve výkonném výboru organizační komise moc mluví. Sílící volání po rezignaci ale vyslyšet nehodlá.

Foto: Takashi Aoyama, ČTK/AP

Prezident organizačního výboru Joširo Mori

Článek

Především na sociálních sítích sklidil ostrou kritiku a opakované výzvy k odchodu. Řada uživatelů vyzvala i sponzory olympijských her, aby zatlačili na organizační výbor a Moriho odstoupení prosadili.

Ministryně pro olympijské hry Seiko Hašimotová dnes prohlásila, že o jeho případném odvolání bude muset rozhodnout organizační výbor. Kauza by totiž mohla poškodit veřejnou podporu pořádání her, která v Japonsku v poslední době stále klesá.

Mori podle listu Asahi na zasedání komise japonského olympijského výboru prohlásil: "Pokud zvýšíme počet žen ve výkonném výboru, musíme se ujistit, že jejich čas na proslov bude nějak omezen, mají problém skončit, což je otravné." Na narychlo svolané tiskové konferenci dnes uznal, že jeho komentář byl nevhodný a proti olympijskému duchu.

Odpovědí na otázku, zda si opravu myslí, že ženy moc mluví, ale Mori situaci příliš neuklidnil. "V poslední době ženy moc neposlouchám, takže nevím," uvedl.

Oficiální omluvu zaslal Mori i Mezinárodnímu olympijskému výboru. Ten se kauzou dál zabývat nehodlá. "Mori se dnes za své poznámky omluvil. MOV tím považuje celou věc za uzavřenou," uvedl MOV v prohlášení.

Reklama

Související témata: