Hlavní obsah

V týmu uprchlíků bude na OH v Tokiu závodit 29 sportovců, výrazně více než v Riu

Lausanne/Praha

V týmu uprchlíků bude na olympijských hrách v Tokiu 29 sportovců ze dvanácti odvětví. Je to bezmála trojnásobek ve srovnání s premiérou tohoto výběru na hrách v Riu de Janeiro před pěti lety. Tehdy jich bylo deset ve třech sportech.

Foto: Sport.cz

Olympiáda v Tokiu začne 24. července 2021.

Článek

Členy týmu vybíral Mezinárodní olympijský výbor (MOV) ze seznamu 55 sportovců, kteří opustili svou vlast a dostali stipendium, aby mohli v novém domově trénovat na olympijské hry. Vybraní šťastlivci budou závodit v plavání, atletice, badmintonu, boxu, kanoistice, cyklistice, judu, karate, střelbě, taekwondu, vzpírání a zápase.

"Jsou nedílnou součástí naší olympijské rodiny a přivítáme je s otevřenou náručí," řekl prezident MOV Thomas Bach, když oznamoval nominaci. Sportující uprchlíci podle něj vyšlou světu silný vzkaz solidarity, odhodlání a naděje.

V Tokiu se budou o výpravu uprchlíků starat zástupci MOV a Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). "To, že přežili válku, útisk a úzkost z emigrace, z nich už dělá výjimečné osobnosti. Skutečnost, že teď mohou zazářit i jako sportovci na světové scéně, mě naplňuje nesmírnou hrdostí," uvedl vysoký komisař UNHCR Filippo Grandi.

Při zahajovacím ceremoniálu v Riu výprava uprchlíků nastupovala pod olympijskou vlajkou jako předposlední před brazilskou reprezentací. Publikum ji tehdy přivítalo bouřlivým potleskem a s vřelým přijetím se setkávali všichni členové týmu uprchlíků i na sportovištích.

Reklama

Související témata: