Hlavní obsah

Smutek, zmar, noční můra! První sportovci už jsou z olympiády doma

Varšava/Praha

Smutek, zklamání, naštvání a bezmoc. Pocity, které se mísí v myslích šesti polských plavců, kteří byli kvůli administrativní chybě tamní plavecké federace (PPF) posláni obratem z Japonska domů, protože neměli splněné potřebné limity pro start na olympijských hrách. Polsko vyslalo do Tokia 23 plavců, ale na základě kvalifikačních pravidel světové federace jich v nominaci mělo být pouze sedmnáct.

Šest polských plavců se muselo vrátit domů z Japonska ještě před zahájením olympiádyVideo: Reuters

 
Článek

Prezident PPF Pawel Slominski se sportovcům omluvil a řekl, že plně chápe hněv plavců, kteří byli nuceni se vrátit domů. "Vyjadřuji velkou lítost, smutek a hořkost nad situací související s kvalifikací našich plavců na olympijské hry v Tokiu," uvedl Slominski v prohlášení.

Na letišti sportovce vítala řada lidí jako hrdiny, aby alespoň trochu zmírnila jejich smutek, ale zklamání v jejich tvářích bylo znatelné.

„Jsem smutná, zraněná, naštvaná, cítím se bezmocná. Nedokážu ani popsat, co všechno cítím," řekla Alicja Tchorzová, která doposud startovala na dvou olympiádách v Londýně 2012 a v Riu 2016. „Není to tak, že bychom makali dva nebo tři týdny, abychom se připravili na olympijské hry, ale pracujeme několik měsíců a let," dodala zklamaně, že tréninková dřina přišla vniveč.

Akrobatičtí piloti nakreslili na nebi nad Tokiem olympijské kruhy

Plavecký zpravodajský web SwimSwam informoval, že několik polských plavců podepsalo otevřený dopis PPF, v němž žádají odstoupení celého vedení organizace. Mnozí z nich uvedli, že proti federaci podniknou právní kroky.

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

Reklama

Související témata: