Hlavní obsah

OLYMPIJSKÝ SOUHRN: Kvitová se Satoranským se dočkali životní chvíle. Do programu už zasáhli první Češi

Aktualizováno

V pátek byly slavnostním ceremoniálem zahájeny hry XXXII. olympiády v japonském Tokiu. Zahájení bylo výrazně komornější než obdobné ceremoniály na předchozích hrách. Nebyly k vidění hromadné choreografie tanečníků a dalších umělců. V hledišti kvůli koronavirovým opatřením nebyli běžní diváci, pouze několik stovek olympijských funkcionářů.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Čeští sportovci, vpředu vlajkonoši, tenistka Petra Kvitová a basketbalista Tomáš Satoranský.

Článek

Na stadionu bylo méně sportovců než obvykle, protože pobyt v olympijské vesnici je omezený na několik dní před soutěží. Nebyly k vidění ani kouřové nebo světelné efekty.

Organizátoři v Tokiu také řešili další nepříjemnost, když krátce před zahájením musel odstoupit jeho režisér kvůli svým posměšným výrokům o holocaustu, které pronesl před 23 lety.

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

Vlajkonoši české výpravy byly tenistka Petra Kvitová a basketbalista Tomáš Satoranský. Poprvé v historii nesli českou vlajku při slavnostním zahájení olympiády v duchu nových regulí dva sportovci.

Česká výprava ale více než výběr vlajkonošů v posledních hodinách řešila průšvih s narůstajícími počty případů pozitivně testovaných na covid. Část výpravy totiž cestovala do dějiště her vládním speciálem na trase z Prahy do Tokia. Hned po jeho přistání měl pozitivní test lékař Vlastimil Voráček.

Podobně dopadl i plážový volejbalista Ondřej Perušič. Dalším nakaženým sportovcem je stolní tenista Pavel Širuček. Pozitivní výsledek testu měl i beachvolejbalový kouč Simon Nausch a jeho svěřenkyně Markéta Nausch Sluková. Dosud posledním nakaženým členem české výpravy je cyklista Michal Schlegel, který tak přijde o sobotní závod v okolí Fudži.

První Češi v akci

Do programu her už zasáhli v pátek první čeští sportovci. Lukostřelkyně Marie Horáčková obsadila v kvalifikaci 34. místo z 64 účastnic. V prvním kole vyřazovací části soutěže nastoupí česká reprezentantka ve středu proti Japonce Miki Nakamuraové, která byla o tři příčky lepší.

V akci už byli také veslaři. Ani jedna ze tří českých posádek, které zasáhly do úvodního dne veslařského programu, ale nedokázala postoupit přímo do čtvrtfinále respektive do semifinále. Skifař Jan Fleissner obsadil v úvodní rozjížďce čtvrté místo, dvojskif Jakub Podrazil, Jan Cincibuch i Lenka Antošová s Kristýnou Fleissnerovou byli pátí. Všichni tak budou o postup do další fáze regaty bojovat v sobotu v opravách.

Reklama