Hlavní obsah

Doufala marně. Strašně to mrzí, litovala Ogrodníková

Michal Osoba (Tokio)Sport.czPrávo

Černý den českých oštěpařek začal už krátce po deváté hodině japonského času. Nikola Ogrodníková jako úřadující vicemistryně Evropy a pátá žena světových tabulek zapsala ve své kvalifikační skupině 60,03 m. „Jsem na hraně, spíš pod čarou. Budu doufat, že to vyjde a s odřenýma ušima postoupím, protože tohle by mě strašně mrzelo,“ přiznávala při odchodu z plochy.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Nikola Ogrodnikova v kvalifikaci oštěpařek.

Článek
Fotogalerie

Jenže teoretické naděje se nenaplnily, ve druhé skupině naházely oštěpařky kvalitnější výkony a svěřenkyně Jana Železného skončila při své olympijské premiéře až šestnáctá.

Také si během sezony prošla zdravotními trably s krkem i žebry, ale nevymlouvala se. „Nic mě nelimitovalo, prostě jsem jen nedokázala zopakovat první hod," zalitovala.

Ten sice neletěl za limit 63 metrů, ale na postup by v pohodě stačil. Jenže Ogrodníková přešlápla, byť velmi těsně. „Jak byl ten povrch rychlý, byla jsem blízko u čáry a udělala milimetrový přešlap, který mě strašně mrzí," přiznávala.

Předcházela mu trochu komická situace, kdy se Ogrodníková už chystala na rozběh, načež ji vehementně gestikulující Běloruska Taťána Chaladovičová upozorňovala, že ještě nepřišel její čas.

„Máme jednu velkou tabuli, která ukazuje, kdo háže, a pak jednu malou, kdo se má připravit. Já sledovala jen tu malou, viděla jsem tam své jméno a zapomněla na Taťánu. Ta za mnou řvala, ale já tvrdohlavě stála na místě a vůbec ji neposlouchala, protože jsem viděla své jméno a chtěla házet. Až když přišly další holky, došlo mi, že se dívám špatně," pousmála se.

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

Po první sérii si posunula rozběh o dvě stopy, aby nepřešlápla, ale technicky už další pokusy neprovedla zdaleka ideálně. Druhý se zapíchl těsně za 60 metrů, třetí letěl spíše do výšky než do dálky. „Tam už mi úplně zvadly nohy," posteskla si.

Výheň na ploše stadionu jí přitom problém nedělala, snad jen budíček v 5:40. „A to se nerozcvičuju tak dlouho, holky na stadionu už skoro obouvaly tretry, ty musely vstávat ještě dřív. Ke konci už na mě padla taková únava, ale nevím, jestli to nebyla spíš psychika," připouštěla po nečekaně brzkém konci svého olympijského účinkování.

Reklama

Související témata: