Hlavní obsah

Tragédie americké atletky zastavila vyšetřování. Okolnosti nám nedovolují pokračovat, říká mluvčí MOV

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) dočasně zastavil vyšetřování americké atletky Raven Saundersové kvůli jejímu protestnímu gestu při slavnostním vyhlášení soutěže koulařek na OH v Tokiu. Stříbrné medailistce zemřela matka.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Americká atletka Raven Saundersová překřižuje ruce během medailového ceremoniálu.

Článek

"Dnes ráno jsme se doslechli velmi smutnou zprávu o úmrtí matky Raven Saundersové. MOV vyjadřuje Raven a její rodině svou účast. Je pochopitelné, že vzhledem k těmto okolnostem je celý proces na nějakou dobu zastaven," uvedl mluvčí MOV Mark Adams.

Saundersová během nedělního medailového ceremoniálu zvedla a překřížila ruce do tvaru písmene "X". Předvedené gesto mělo podle americké atletky znamenat solidaritu s utlačovanými. MOV hodlal vyšetřovat, zda gesto neporušuje pravidla o zákazu politických vyjádření během olympijských soutěží. Olympijský výbor USA už uvedl, že koulařku trestat nebude.

Mezinárodní olympijský výbor dnes zároveň oznámil, že stále čeká na oficiální reakci čínské strany k případu cyklistek Čung Tchien-š' a Pao Šan-ťü. Zlaté medailistky z týmového sprintu na dráze měly při slavnostním vyhlášení připnuté odznáčky s hlavou někdejšího komunistického vůdce Mao Ce-tunga.

"Jsme v kontaktu s Čínským olympijským výborem, jenž nás ujistil, že dostaneme úplnou formální odpověď brzy. Ale také nás už ujistil, že se to nebude opakovat," řekl mluvčí MOV Adams.

Reklama

Související témata: