Hlavní obsah

Silonky v akci a sázka na aktivitu. Cyklisté to na olympiádě nebudou mít jednoduché

Radek Malina (Tokio)Sport.czPrávo

Čtyři drsná stoupání, 238 kilometrů, téměř pět tisíc výškových metrů! Výjimečnou porci bolesti bude muset vstřebat příští olympijský šampion v silničním závodě cyklistů, protože organizátoři her v Tokiu připravili mimořádně náročnou trasu, na jejímž startu nebude chybět prakticky žádná z vrchařských hvězd pelotonu.

Foto: Deceuninck Quick-Step/Wout Beel

Zdeněk Štybar

Článek

„Ani na papíře trať nevypadala tak těžká, jak se ukázala ve skutečnosti," usmál se Tomáš Konečný, trenér české reprezentace, když tým ve složení Kukrle, Schlegel, Štybar a Neumanová projel trasu závodu. „Poslední kopec třicet kilometrů před cílem mužské trasy je extrémní," připomínal Konečný výstup na Mikuni pass dlouhý skoro osm kilometrů, kde jsou místy „rampy" s dvoučíselným procentuálním sklonem.

V Tokiu na startu budou skoro všechny hvězdy. Vítěz Tour de France Tadej Pogačar, jeho krajan Primož Roglič, Belgičané Wout van Aert, Remco Evenepoel, Ital Nibali i mnozí další. „Problém všech velmocí je, že každý tým má maximálně pět lidí. A když máte dva lídry, ve třech nejde peloton uhlídat. Proto bude závod hodně otevřený," předvídal Konečný. „Stačí vzpomenout, jaké domestiky měl k ruce Cavendish v Londýně 2012. A po dvou stech kilometrech v nohách to prostě neuhlídali. Tady je trať ještě náročnější," mínil Konečný.

Trojici českých reprezentantů bude ordinovat ofenzivní pojetí. „Rozhodně nebudeme čekat na závěrečný kopec. Pro nás bude výhoda být v úniku a zkusit přijet do posledního kopce s náskokem. Musíme jít štěstí naproti, protože sice nejsme favorité, ale ani nejsme úplně bez šance," usmál se Konečný.

Naděje pro Tokio

Největšího soupeře paradoxně nevidí v pelotonu. „Všichni kluci na startu budou mít obrovskou výkonnost. Tady není nikdo jen na výletě. A tak bude absolutně klíčové zvládnutí přechodu do zcela jiného počasí," mínil Konečný.

Na japonské vedro a mimořádné vlhko připravoval speciální vychytávku už v Česku. „Nakoupil jsem dámské silonky, které se rozstříhají a dává se do nich led. Je to vlastně alfa a omega výkonu v tak extrémním klimatu. Jako první jsme to použili už při mistrovství světa v Kataru. Naplněné ledem je budeme podávat z auta, připravené budou i na občerstvovacích stanicích a v menší podobě připevněné k bidonům," vysvětlil Konečný, který věří, že bez šance při nedělním závodě žen nebude ani jediná česká zástupkyně Tereza Neumanová. „Je to okruh pro klasikářky. Není tak drsný jako v případě mužů. Určitě může překvapit," věřil Konečný české reprezentantce.

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

Reklama