Hlavní obsah

Zelenáč si troufal, ale opravám se nevyhnul. A navrch musel podstoupit dopingovou kontrolu

Tokio

Debut, na který nezapomene. Matador ze skifu, jehož místo zaujal, českého mladíka před premiérou na olympijských hrách varoval, že jej čeká pořádný skok. A skifař Jan Fleissner přiznává, že zahajovací rozjížďka celého programu veslařů při bojích pod pěti kruhy v Tokiu mu zcela otevřela oči.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Skifař Jan Fleissner během svého debutu na OH.

Článek

„Ondra Synek mě varoval, že půjde o velký šok. A skutečně byl. Jel jsem sice mezi dospělými mistrovství Evropy, ale na skifu šlo mezi elitou o premiéru. A byla to hodně rychlá jízda," vyprávěl Jan Fleissner, když coby čtvrtý dokončil hned první rozjížďku.

Jediné místo jej dělilo od postupu do čtvrtfinále. Bendeguz Petervari-Molnar z Maďarska a Luca Verthein Ferreira z Brazílie měli být pro třiadvacetiletého českého reprezentanta soupeři k poražení. „Troufal jsem si, že jednoho z nich porazím a postoupím přímo do čtvrtfinále. Bohužel jsem neuspěl," krčil smířlivě rameny při vidině opravné jízdy třiadvacetiletý reprezentant, který se v olympijských bojích představil jako vůbec první z celé české výpravy.

Premiéru pod pěti kruhy si užil se vším všudy. Sotva totiž absolvoval vážení lodi, klepal mu na rameno dopingový komisař, aby českého reprezentanta odvedl na kontrolu.

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

„Byl jsem překvapený, protože mě kontrolovali hned první den po příletu do Tokia. Ale beru to jako rutinu. Jen jsem se tentokrát trošku trápil a potřebný vzorek odevzdal až za hodinu a tři čtvrtě," vykládal Fleissner.

Odmítal, že by jej semlel i stres z velkého závodu. „Je sice fakt, že normálně nervozitě nepodléhám, ale tentokrát jsem byl nervní hodně. Nicméně výkon to neovlivnilo."

Naděje pro Tokio

Reklama