Hlavní obsah

NFL startuje! Kdo letos získá Super Bowl?

Dlouho to vypadalo, že se NFL letos hrát nebude. Nakonec se hráči a majitelé klubů dohodli, ukončili stávku a soutěž, která každý rok vydělá přes 9 miliard dolarů, startuje tento týden. Kdo letos získá Super Bowl? Kdo se stane nejlepším hráčem roku? A jak dopadne celá sezóna podle naší redakce?

Foto: gettyimages.com

Vince Lombardi Trophy

Článek
Fotogalerie

Kdo získá Super Bowl: New England Patriots

Tenhle tým je příliš dobrý, než aby i letos odešel z play-off s prázdnou. Už vloni byli Pats téměř k nezastavení, a jestli i letos prokáže Bill Belichick (trenér Patriots) svoji genialitu při krocení „zlých mužů“ Alberta Hayneswortha a Chada Ochocinca, tak budou Pats válcovat jednoho soupeře za druhým. Připočtěte k tomu tradičně skvělý draft (pokud bude Ras-I Dowling stejně dobrý jako loňská akvizice Devin McCourty, tak už opravdu nebudou mít soupeři Pats kam házet míč) a výsledkem je opravdu smrtící koktejl, který by tentokráte měl stačit na všechny soupeře při honbě za Vince Lombardi Trophy.

Kdo skončí druhý: Atlanta Falcons

Matty „Ice“ Ryan bude tenhle rok zase o trochu lepší. Mike Turner má po dlouhém

vysedávání coby náhradník za LaDanianem Tomlinsonem ještě stále spoustu sil a z trojice Roddy White -Julio Jones-Tony Gonzales musí soupeřovým cornerbackům už teď vstávat hrůzou vlasy na hlavě. A pokud John Abraham zopakuje svoje neskutečné výkony z loňské sezóny, pak i Orli s Philadelhie budou na Sokoly z Atlanty krátcí.

MVP (nejužitečnější hráč): Aaron Rodgers, quarterback Green Bay Packers

Nebýt loňské sezóny, tak bych asi na tomto místě napsal Toma Bradyho, ale NFL je známá tím, že nerada uděluje titul MVP stejnému hráči 2x za sebou (jinak by totiž každý rok musel vyhrát Peyton Manning). A proto vidím jako pravděpodobnější variantu loňského Super Bowl MVP – hráče, který minulou sezónu udělal krok mezi elitní quarterbacky NFL a který i letos bude hlavní zbraní týmu z Green Bay. Tak do toho A-Rode, ukaž, že jsi ten nejlepší!

Offensive Player of the Year (ofenzivní hráč): Matt Stafford, quarterback Detroit Lions

V přípravných zápasech byl tento quarterback Lions téměř neomylný a vzhledem k tomu, že bude mít v poli opravdu pestrý a bohatý výběr cílů (Calvin „Megatron““ Johnson, Titus Young, Nate Burleson, Brandon Pettigrew, Tony Scheffler a Jahvid Best), tak se od Mattyho můžeme dočkat letos opravdu fantastických čísel. Ale asi nejdůležitějším faktorem tuto volbu je skutečnost, že Lions budou mít velmi špatnou running game (nadějný Mikel Leshoure si přetrhl achilovku a sezóna pro něj skončila), takže tento problém vyřeší jednoduše - nebudou běhat, budou házet. A to Staffordově produkci výrazně pomůže.

Defensive Player of the Year (defenzivní hráč): Ndamukong Suh, defensive tackle Detroit Lions

Kandidátů na zisk ocenění Defenzivní hráč roku je mnoho. Loni se jím stal tazmánský čert Troy Polamalu, který o jediný hlas porazil linebackera Claye Matthewse z týmu obhájců Super Bowlu Green Bay Packers. Linebacker Dallas Cowboys DeMarcus Ware, který loni zaznamenal 16 sacks (nejvíce z NFL), do bojů o tuto trofej také určitě vyýrazně promluví. Nicméně loňský defenzivní nováček roku Ndamukong Suh, ke kterému do defenzivní lajny Lions přibyl parťák - nováček Nick Fairley, si letos ocenění pro nejlepšího obránce NFL nenechá ujít.

Offensive Rookie of the Year (ofenzivní nováček): Mark Ingram – running back New Orleans Saints

Volba padá na číslo 28 prvního kola draftu, kde si New Orleans Saints vybrali Marka Ingrama. Tento předloňský držitel Heisman Trophy (cena pro nejlepší hráče univeritního fotbalu) bývá často přirovnáván k legendárnímu Emmittu Smithovi a po právu. Je to skutečný tank, jako stvořený pro zisk 3-4 yardů, které týmu z New Orleans budou zbývat do endzóny. To bude v kombinaci s nejlepší offensive line v NFL znamenat spoustu touchdownů a spousta touchdownů bude znamenat trofej pro nejlepšího nováčka letošní ligy. Pokud Mark zůstane celou sezónu zdravý, tak bych si na jeho vítězství v této anketě snad i vsadil.

Defenisve Rookie of the Year (defenzivní nováček): Robert Quinn – defensive end St. Louis Rams

Vloni byla volba mnohem jednodušší – Ndamukong Suh byl od prvního dne v NFL předurčen k vítězství, ale letos bude tato soutěž mnohem vyrovnanější. Vhodných kandidátů lze najít mnoho – Von Miller, Marcell Dareus, Patrick Peterson, Nick Fairley a mnoho dalších, ale cenu bude letos nejspíš brát některý z mnoha defenzivních endů, kteří byli draftováni v prvním kole. Může to být J.J.Watt, jehož výhodou bude to, že ofenzivní linie soupeřů se budou více soustředit na jeho parťáka na druhé straně Maria Williamse, ale pokud říct pouze jedno jméno, pak by padla volba na Roberta Quinna ze St. Louis Rams. Jen nepříjemné zranění dělilo tohoto hráče od pozice v top 5 letošního draftu, ale pokud jeho zdraví vydrží, tak bude už tuto sezónu představovat základní kámen obrany týmu z města ležícího na soutoku řek Mississippi a Missouri. A cena pro nejlepšího defenzivního nováčka může pro Roberta Quinna viset proklatě nízko.

Reklama