Hlavní obsah

Gebrselassie poběží na Zlaté tretře o světový rekord v hodinovce

PRAHA

Kvůli pokusu o světový rekord přijede do Ostravy na Zlatou tretru slavný etiopský vytrvalec Haile Gebrselassie. V rámci předprogramu tradičního atletického závodu, který se koná ve středu 27. června, poběží hodinovku a jeho cílem je zvládnout za šedesát minut více než 21,101 kilometru, což je dosavadní nejlepší historický výkon Mexičana Artura Barriose z roku 1991.

Článek

Gebrselassie nebude v České republice poprvé, v roce 2001 vyhrál v Praze běžeckou Grand Prix na deset kilometrů. Na Zlaté tretře však jde o jeho první start. Během své bohaté kariéry dnes čtyřiatřicetiletý běžec vybojoval dvě zlaté olympijské medaile a je čtyřnásobným mistrem světa. Na dráze překonal 18 světových rekordů, další tři přidal v silničních bězích.

I letos má Etiopan dobrou formu, v Hengelu zaběhl desetikilometrovou trať za 26:52,81 minuty. O světový rekord v hodinovce se rovněž nebude pokoušet poprvé, v roce 2002 však skončil kvůli křečím po 39 minutách. Po pátém místu na OH v Aténách se Gebrselassie rozhodl, že se bude věnovat hlavně silničním běhům, jeho cílem je vybojovat třetí olympijské zlato příští rok v Pekingu v maratónu.

Běh na dráze si opět užívá

"Byl jsem potěšen, že organizátoři se rozhodli zařadit i hodinovku. Opět si totiž běh na dráze užívám, před třemi týdny jsem běžel rychleji, než bych si pomyslel," nechal se podle pořadatelů slyšet Gebrselassie. "Bylo by pro mě velkou ctí překonat rekord v zemi Emila Zátopka," řekl. Zátopek světový rekord v hodinovce rovněž držel z Houštky v roce 1951. Etiopanův pokus začne v Ostravě v 18:20.

Vedle světového rekordu v hodinovce může Gebrselassie atakovat také historické maximum na 20 kilometrů, které drží rovněž Barrios z rekordního běhu v La Flecche 30. března 1991, kde dosáhl výkonu 56:55,6. Před Barriosem patřil světový rekord v hodinovce manažerovi etiopského atleta Josu Hermensovi, který v roce 1976 zvládl uběhnout 20.944 metrů.

Gebrselassieho běh bude už čtvrtým pokusem o světový rekord při mítinku. První možnost bude mít už den před závodem kladivářka Taťjana Lysenková z Ruska, během mítinku pak pořadatelé věří v rekordní výkonnost tyčkařky Jeleny Isinbajevové z Ruska a etiopské běžkyně Meseret Defarové v závodu na 5000 metrů.

Reálnost pokusu je velmi velká

Ve startovních listinách závodu je šest aktuálních světových rekordmanů, z nichž tři se budou pokoušet překonat vlastní maxima. "Naším přáním je, aby Gebrselassie uběhl třiapadesát kol," řekl na čtvrteční tiskové konferenci manažer mítinku Alfons Juck. Uběhl by tak 21 200 metrů a rekord by pokořil o takřka sto metrů. "Reálnost pokusu je velmi velká, je to závod i na jeho přání," prozradil.

Na startu hodinovky by mělo být šest vytrvalců, z nich dva budou vodiči pro Gebrselassieho. 'Zajíce' dodá právě manažer Hermens. "Nechali jsme to na nich," prohlásil Juck. Za světový rekord připadne v Ostravě odměna 25 000 dolarů, ale pokud Etiopan překoná oba světové rekordy během hodinovky, dostane částku jen jednou. "Takový je zvyk," pravil Juck.

V hlavních šestnácti disciplinách ostravského mítinku se vedle české špičky objeví také olympijský vítěz z Atén v běhu na 800 m Jurij Borzakovskij, mistryně světa a světová rekordmanka na 400 m Julia Pečonkinová, sprinteři Francis Obikwelu či Jason Gardener, vytrvalec Saif Saíd Šahín, steeplař Paul Kipsiele Koech, výškař Stefan Holm, koulaři Reese Hoffa a Christian Cantwell, kladivář Ivan Tichon či překážkářka Michelle Perryová z USA.

Reklama