Hlavní obsah

Hejnová poběží na MS finále, Mäki postoupila do semifinále

Aktualizováno

Zuzana Hejnová postoupila na mistrovství světa v Dauhá v běhu na 400 m překážek do finále. V semifinále byla druhá za 54,41 sekundy, o setinu před Američankou Ashley Spencerovou, která jí připravila o bronz na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Kristiina Mäki si v rozběhu na 1500 m vylepšila o desetinu loňský osobní rekord časem 4:06,61 a zajistila si účast v semifinále. Diskařce Elišce Staňkové ani její letošní maximum 58,98 m na postup do finále nestačilo, obsadila 17. místo.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Vyčerpaná Zuzana Hejnová v cíli semifinálového běhu na 400 metrů překážek na MS v Dauhá.

Článek

Spencerová, která má letos na kontě o sekundu lepší čas než česká reprezentantka, byla v druhém semifinále velkou favoritkou. Do cílové rovinky vbíhala s komfortním náskokem před Hejnovou. Přes tuto dvojici se přehnala Jamajčanka Rushell Claytonová, ale Hejnová zabrala a dostala se před Spencerovou na přímé postupové místo. Nakonec však časem postoupila i její soupeřka.

V pátek poběží Hejnová v součtu mistrovství světa a olympijských her už sedmé velké finále a může rozšířit svou sbírku dvou zlatých a jedné bronzové medaile. Proti Američankám to však bude mít hodně těžké. Nejrychlejší byla s vypuštěným závěrem Sydney McLaughlinová v čase 53,81, jen o desetinu pomalejší byla světová rekordmanka Dalilah Muhammadová.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Zuzana Hejnová se připravuje na semifinálový běh.

V prvním rozběhu mílařek, v němž dominovala vítězka závodu na 10 000 m Sifan Hassanová z Nizozemska, Mäki v cílové rovince předstihla tři soupeřky a doběhla osmá. Od přímého postupu do semifinále ji dělila dvě místa, ale v obou následujících, takticky vedených rozbězích byly i vítězky pomalejší než ona.

Osmadvacetiletá česká reprezentantka přitom nastoupila silně nachlazená, místo léčby ale poběží ve čtvrtek večer semifinále MS.

Staňková, která dostala pozvánku od IAAF až na posledních chvíli, předvedla ve třetí sérii svůj nejlepší letošní hod. Zlepšila se o 17 centimetrů, ale na postup do finále bylo třeba hodit více než o tři metry dál. V nejlepším světle se představila letošní jednička světových tabulek Kubánka Yaimé Pérezová, hned prvním hodem 67,78 hravě splnila limit.

Na pětikilometrové trati byla v rozbězích nejrychlejší obhájkyně zlata Hellen Obiriová z Keni, která si chce vynahradit zklamání z desítky, kde skončila pátá. Její vítězný čas má hodnotu 14:52,13. Krok s ní překvapivě udržela jen Američanka Karissa Schweizerová. Vylepšila si osobní rekord o více než devět sekund a dostala se poprvé pod patnáctiminutovou hranici.

Foto: Ivana Roháčková/ASC Dukla, ČTK

Kristiina Mäki v rozběhu na 1500 m na MS v Dauhá.

Finále hladké čtvrtky mužů bude bez největšího favorita. Lídr letošních tabulek Američan Michael Norman, který běžel dvakrát hluboko po 44 sekund, skončil kvůli zdravotním problémům v semifinále až sedmý. Nejrychlejší byl Steven Gardiner z Baham, stříbrný čtvrtkař z Ria dosáhl svého letos nejlepšího času 44,13.

Mistrovství světa v atletice v Dauhá:
Rozběhy a kvalifikace:
Muži:
400 m - semifinále:
1. Gardiner (Bah.) 44,13.
Ženy:
1500 m:
1. Hassanová (Niz.) 4:03,88,
...8. Mäki (ČR) 4:06,61 - postoupila do semifinále.
5000 m:
1. Obiriová (Keňa) 14:52,13.
400 m přek.:
1. McLaughlinová (USA) 53,81
..5. Hejnová (ČR) 54,41 - postoupila do finále.
Koule:
1. Thomasová-Doddová (Jam.) 19,32.
Disk:
1. Pérezová (Kuba) 67,78,
...17. Staňková (ČR) 58,98 - nepostoupila do finále.

Reklama

Související témata: