Hlavní obsah

Tajemství odhaleno. Na Letnou míří světové hvězdy!

Praha

V sobotu brzy ráno budou diváci po celém světě sledovat, co se děje na pražské Letné. Společnost RunCzech, pořádající Pražský maraton i půlmaratony po celé republice, přichystala překvapení, které odtajnila teprve necelý týden před akcí. Na oválnou trať v Letenských sadech, která by měla svědčit rychlým časům, pozvali pětatřicet elitních světových vytrvalců. A mají velké plány.

Foto: Foto Michal Svátek/Mafra, Profimedia.cz

Vítěz posledních dvou ročníků Pražského půlmaratonu Benard Kimeli.

Článek

Pražský maraton, půlmaraton i desetikilometrová Grand Prix padly za oběť pandemii koronaviru, místo toho RunCzech nachystal závody například na vybraných českých letištích. Největší lahůdku si ale schoval na září pod názvem Prague 21,1 km – Ready for the Restart.

Akce má být symbolem obnovy běžeckých akcí, vždyť masové závody se rušily po celém světě. V sobotu ale půjde i kvůli bezpečnostním a hygienickým opatřením jen o závod profesionálů, který odstartuje v 6.20 pro muže, v 8.00 se na šestnáct a půl okruhu vydají ženy, oba závody bude vysílat ČT sport.

„Pandemie vzala skvělým atletům šance závodit po celém světě. My jsme zase přišli o možnost vidět jejich skvělé výkony, na které jsme zvyklí. Chtěli jsme najít cestu, jak udělat něco velkolepého pro všechny,“ vysvětluje Carlo Capalbo, šéf organizačního výboru.

Co je v plánu? Muži by měli zaútočit na hranici 58:30, která zatím v historii padla jen dvakrát při světových rekordech Zersenaye Tadeseho z Eritreje (58:23) a vloni v podání Geoffreyho Kamworora z Keni (58:01).

U ženského závodu jsou ambice organizátorů ještě větší. Padnout by mohl světový rekord 1:06:11 Etiopanky Netsanet Gudetaové, dosažený v čistě ženském závodě. V historii padlo i 43 rychlejších výkonů, ale ty byly dosaženy ve smíšených závodech s muži, což pochopitelně rychlejším časům nahrává.

Kdo by měl elitní časy obstarat? Podrobnosti plánují organizátoři oznámit na čtvrteční tiskové konferenci, ale předběžná sestava hvězd je nabitá.

Mezi jedenáctkou žen výhradně z běžeckých velmocí Keni a Etiopie by se měla představit aktuální světová rekordmanka Gudetaová, mistryně světa z roku 2016 a bývalá světová rekordmanka Peres Jepchirchirová z Keni či její krajanka Joan Chelimo Mellyová, která se předloni v Praze zařadila na šesté místo historie s časem 1:05:04.

Mužskými esy jsou zejména Keňané: Stephen Kiprop, který už zvládl půlmaraton za 58:42, jeho krajan Kibiwott Kandie nebo vítěz posledních dvou ročníků Pražského půlmaratonu Benard Kimeli.

Akce v Letenských sadech svými kulisami připomene loňský úspěšný útok Eliuda Kipchogeho na maratonskou hranici dvou hodin ve vídeňském Pratru, v Praze ale budou splněny podmínky pro uznání případného světového rekordu.

Zatímco Kipchogeho závod s časem byl zároveň propagací bot značky Nike, při pražském závodě představí svoji novou běžeckou obuv společnost Adidas.

Reklama