Hlavní obsah

Běžec s protézami Leeper neuspěl u CAS, na olympiádu nesmí

Praha

Americký handicapovaný atlet Blake Leeper, jenž běhá s podkolenními protézami, utrpěl ve své snaze o start na olympijských hrách v Tokiu nezdar u Sportovního arbitrážního soudu v Lausanne. CAS dal za pravdu Světové atletice (WA), jež dlouhodobě tvrdí, že Leeperovi jeho současné protézy poskytují výraznou výhodu. V soutěžích podle pravidel WA tedy Američan závodit nesmí.

Foto: Profimedia.cz

Americký handicapovaný atlet Blake Leeper

Článek

"Světová atletika toto rozhodnutí vítá. CAS považuje za jisté, že díky protézám je pan Leeper o 15 centimetrů vyšší, než by byl se svýma biologickýma nohama," uvedla WA a dodala, že díky této výhodě Leeper na své trati 400 metrů získává několik sekund navíc.

Dvojnásobný paralympijský medailista, považovaný za nástupce jihoafrického "Blade Runnera" Oscara Pistoriuse, svým odvoláním k CAS zaznamenal alespoň částečný úspěch.

Sportovní soud uznal, že není nutné ani přiměřené, aby Světová atletika po sportovcích požadovala, aby sami dokázali, že jim mechanické náhrady neposkytují výhodu oproti ostatním sportovcům. WA uvedla, že to akceptuje a odpovídajícím způsobem upraví svá pravidla.

Jednatřicetiletý Leeper loni vyhrál Memoriál Josefa Odložila v Praze a na červencovém mistrovství USA skončil v závodě na 400 metrů pátý, čímž by se nominoval do týmu pro štafetu na mistrovství světa. Na šampionátu v Dauhá ale kvůli odmítavému stanovisku Světové atletiky startovat nesměl.

Reklama