Hlavní obsah

Šebrleho zaskočila na MS zima. Achilovku stále cítí, s Dvořákem už se baví

TEGU

Kdo chce vidět desetibojařskou legendu Romana Šebrleho závodit na mistrovství světa, má zřejmě poslední šanci. Svůj osmý šampionát v řadě označil olympijský vítěz z Atén jako rozlučkový. V Tegu začne bojovat v noci na zítřek českého času.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Šebrle s rodinou při odletu české atletické reprezentace na MS v Tegu.

Článek

V 36 letech už nemá medailové ambice, přál by si vylepšit svůj letošní nominační výkon 8109 bodů. K tomu ale potřebuje být fit. „Achilovku, bohužel, pořád trochu cítím,“ odkazuje na šlachu, která ho zlobí celou sezónu.

Zatím se mu nedaří splnit ani přání, aby si v Tegu prohřál kosti. „Je tu pěkná zima,“ s nadsázkou ohodnotil teploty lehce nad 20 stupni. „A zmokl jsem tu už tolikrát, že jsem si zvykl,“ prohlásil. Z klidu ho vyrušují snad jen průlety stíhaček nad vesnicí. „Docela síla, na sever mířilo 12 stíhaček a bombardér v plné zbroji. Nikdy jsem ho tak zblízka neviděl,“ líčil.

Podmínky? Jedny z nejlepších

Tím však Šebrleho výčet drobných negativ končí, podmínky v Koreji si jinak nemůže vynachválit. „Jsou jedny z nejlepších, co jsem zažil. Ať už jde o jídlo, ubytování nebo samotná sportoviště,“ kvituje. „I vesnice, kde bydlíme, je jako na olympiádě, možná ještě lepší. I když atmosférou se to hrám nevyrovná,“ tvrdí.

Už před dvěma lety v Berlíně Šebrle uznal, že jeho éra skončila, na uvolněný trůn tehdy usedl Trey Hardee. A boj o zlato by podle papírových předpokladů měl být americkou záležitostí i v Tegu. Byť olympijský vítěz Bryan Clay se kvůli zranění kolena odhlásil. „Je to škoda, ale po tom, co běžel na závodech v Německu, jsem to tak nějak tušil,“ přiznal Šebrle.

Přesto má obhájce Hardee velmi zdatného soka. Jeho krajan Ashton Eaton už dvakrát vylepšil světový rekord v sedmiboji, brousí si zuby i na ten Šebrleho desetibojařský – 9026 bodů. „Měl by to být triumf Ashtona. Je mladý, dravý a kromě oštěpu nemá slabou stránku. Ale Trey mu to nedá zadarmo,“ očekává Šebrle.

K ledu zatím odložil i svůj rozjitřený vztah se svým bývalým rivalem a současným šéftrenérem atletů Tomášem Dvořákem. „Bavíme se normálně, je to v pohodě, i když na pivo spolu nechodíme,“ usmívá se Šebrle.

Reklama

Související témata: