Hlavní obsah

Koulař Žalský jde do finále z medailové pozice. Ale to nic neřeší, tvrdí

Mottem mistrovství Evropy je hledáním nových hvězd a jednu takovou by mohla česká atletika objevit i v koulaři Antonínu Žalském. Jednatřicetiletý silák postoupil z kvalifikace suverénně ze třetího místa! Výkon 19,94 m ho řadí do širšího okruhu kandidátů na medaili.

Foto: Aleš Gräf

Koulař Antonín Žalský.

Článek

Povzbudí třetí místo z kvalifikace před finále?Třetí pořadí nic neřeší, důležité bylo postoupit. Ve finále se stejně začíná od nuly.

Po prvním pokusu šest centimetrů od hranice dvaceti metrů už jste asi věděl, že vám finále neunikne.Pro mě bylo povinností postoupit vzhledem k průběhu sezóny, tak se mi ulevilo, že se mi to povedlo. Získal jsem klid, ještě jsem zkusil druhý pokus, abych zjistil, jestli tělo funguje tak, jak má, a třetí už jsem vynechal.

Dříve mívali koulaři i finále hned první den šampionátu, teď je až po jednodenní pauze v pátek. Co vám vyhovuje víc?Nejvíc by mi sedělo, kdyby bylo finále hned zítra, rád házím druhý den po závodě. Únava u mě přichází obden, tohle nemám rád. Ale bude to pro všechny stejné. Nechám to rozležet, v pátek ráno se rozcvičím a uvidíme, co ze mě vypadne.

Hlavním cílem pro finále je vylepšit osmé místo z mistrovství Evropy v Barceloně?Minimálně ho potvrdit. Koukal jsem, kdo postoupil a ta šance je hodně reálná. Když to nepodělám, do osmičky bych se měl dostat.

A medaile? Ani ta tu nemusí být nedosažitelně vysoko…Hodně lidí šampionát vynechává, není tu Majewski, někteří Rusové, takže se může stát, že bude stačit 20,50 na medaili. Němec Storl to má asi jisté, Rutger Smith bude za ním a pak je to otevřené.

Reklama