Hlavní obsah

Hodil nejdál za sedm let! Přitom už jsem přemýšlel, kam v srpnu pojedu, líčí Frydrych

Michal Osoba (Londýn)Právo

Před třemi týdny promýšlel oštěpař Petr Frydrych plány na srpen a londýnský světový šampionát v nich nefiguroval. „Už jsem si říkal, kam bych jel,“ přiznával. K limitu 83 metrů měl daleko a času na splnění rychle ubývalo.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Petr Frydrych byl z českého kvarteta v kvalifikaci oštěpařů nejlepší.

Článek

Předposlední den nominačního období s manažerem objevili mítink slovenské ligy v Šamoríně a devětadvacetiletý Frydrych tam předvedl parádní hod 84,94 m. A že nešlo o ojedinělý úlet, potvrdil i v londýnské kvalifikaci. Jeho hod 86,22 m byl druhý nejdelší ze všech.

„Do všech závodů jsem chodil s tím, že limit prostě musím hodit a trochu jsem se v tom patlal. Před posledním už jsem si říkal, že to prostě zkusím a docela mě to osvobodilo, navíc jsme zjednodušili pár věcí v technice,“ popisoval Frydrych.

Může využít zkušenosti

V roce 2009 se stal vicemistrem Evropy do 23 let, byl jedničkou silné Železného skupiny. Jenže na rozdíl od Veselého a později Vadlejcha jeho rozvoj na dlouho ustrnul a končil v kvalifikacích. Až loňský postup do olympijského finále naznačil vzestup, který letos v Londýně zatím potvrzuje. Vždyť ve čtvrtek předvedl svůj nejdelší hod od roku 2010.

„Už bych měl nějaké zkušenosti mít, přece jen to není moje první ani druhá akce. Můžu je využít jedině ve svůj prospěch,“ hlásí před finále (sobota 21:15). „Před pár týdny jsem se pral s 75 metry, nemůžu teď říkat, že chci devadesát. Ale rozhodně se těším,“ přiznává Frydrych.

Reklama

Související témata: