Hlavní obsah

Šebrleho mrzí vysoké kurzy

GÖTEBORG

Tak optimisticky naladěn před velkou soutěží Roman Šebrle už dlouho nebyl. "Všechno je perfektní," vystihoval pohodu, v jaké se před startem dvoudenního desetibojařského klání cítí. Když se dozvěděl, že sázkové kanceláře vypsaly poměrně vysoký kurz na to, že v závodě překoná 8500 bodů, byl překvapen. "Já bych si na sebe sice nikdy nevsadil, ale jestli udělám pod 8800, budu zklamaný," vytknul si za cíl.

Článek

Konkrétní čísla nechtěl prozradit, ale připouštěl, že mu při propočtu vyšla vysoká bodová hodnota jeho výkonu. "Ještě jsem ho po pondělním tréninku trochu upravoval," přiznal světový rekordman. "Jakým směrem? Nahoru."

Šebrleho pohoda pramení především z toho, že je zdravotně v naprostém pořádku. "A tréninkové ukazatele mám lepší než vloni. O třídu lepší," porovnával svůj stav se situací před loňským světovým šampionátem v Helsinkách, kdy na sobě cítil následky střevního onemocnění.

Mnohé podle něj napoví už úvodní disciplína - běh na sto metrů. "Chtěl bych běžet pod 10,80," předsevzal si. "Ale nemusí se mi to povést, můžu běžet křečovitě a pak se to třeba může odrazit v celém desetiboji," připouštěl, že ideální se scénář se nemusí realizovat.

Musí se obávat o svůj rekord šampionátu i Brit Daley Thompson? Před dvaceti lety ve Stuttgartu udělal 8811 bodů. "Já si ale na tyhle rekordy nehraju. Mně jde v prvé řadě o vítězství," prohlásil úřadující olympijský vítěz.

Shání pláštěnku

Jeho plány může řádně pozměnit především jedna věc - počasí. Včera nad Göteborgem většinu dne svítilo sluníčko, ale předpovědi naznačovaly, že vládu nad oblohou by měly převzít mraky. "To by mě mrzelo. Problém to samozřejmě být nemůže, ale dobré počasí potřebuju k tomu, abych udělal pořádný výkon. A to já chci," říkal.

Na případný nečas vyrazí pečlivě připraven. "Vezmu si na stadión všechno, akorát ještě musím sehnat pláštěnku," plánoval. Vzpomínky na prudký déšť a silný vítr vloni v Helsinkách jsou stále živé. "Ale horší než vloni to už snad ani být nemůže," uklidňovalo světového rekordmana.

Na poslední chvíli přišel o jednoho soupeře, když se odhlásil Brit Macey. "Překvapilo mě to, přitom jsem ho potkal na rozcvičovacím stadiónu a říkal, že se cítí dobře," vykládal Šebrle, který po dlouhé době absolvuje přímo v dějišti celý šampionát.

"Zatím mi to nijak zvlášť nevadí, jednou jsem byl na stadiónu, jinak koukám v televizi. Atmosféra vypadala dobře, líbilo se mi, že v sedmiboji fandili Švédové Klüftové i Barberové," líčil. "Jen škoda, že s námi taky nebude bojovat o medaile nějaký Švéd, bylo by to ještě zajímavější."

Reklama