Hlavní obsah

České basketbalistky 3x3 si zahrají kvalifikaci OH v Indii

Ucunomija

České reprezentantky v basketbalu 3x3 si na březnovém kvalifikačním turnaji v Indii zahrají o postup na olympijské hry do Tokia. Jejich soupeřkami v základní skupině budou vedle domácích hráček ještě výběry Itálie, Tchaj-wanu a Švýcarska.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto

Článek

"Bude hodně záležet na tom, kdo bude kvalifikaci hrát. Je to na konci března, což je velmi nešťastný termín i pro tuhle skupinu, protože se hraje play off Euroligy i ligových soutěží," uvedla v tiskové zprávě trenérka českého týmu Michaela Uhrová. "Dá se těžko vyhodnotit, jak silné budou jednotlivé týmy. Ale favoritkami jsou určitě Italky," dodala.

Český tým se do kvalifikace dostal díky postavení v žebříčku mezinárodní federace FIBA. Na jeho základě si přímou účast na hrách zajistili basketbalisté Srbska, Ruska a Číny, které doplnilo domácí Japonsko. Mezi ženami umístění ve světovém pořadí vyneslo přímý postup reprezentacím Ruska, Číny, Mongolska a Rumunska.

O další místa na olympiádě se bude hrát na březnové kvalifikaci v Indii, které se zúčastní po 20 týmech mužů i žen. V obou kategoriích byly celky rozděleny do čtyř pětičlenných základních skupin a na hry v Japonsku postoupí tři nejlepší týmy turnaje.

"Kritéria postupu jsou zvláštní, doufám, že se to pro další olympiády trochu upraví," přidala Uhrová. "Některé týmy budou mít vlastně dvě šance, což je trochu nespravedlivé. Důležité je, že jsme tam, a nemusí mě zajímat, jak to mají jiné státy," prohlásila zlatá medailistka z mistrovství světa 3x3 z roku 2016.

Protože si FIBA dala za cíl rozšířit basketbal formou 3x3, která bude mít v Tokiu olympijskou premiéru, i do méně tradičních oblastí, rozhodne o posledním účastníkovi v každé kategorii ještě tzv. všeobecná kvalifikace. Do ní se na základě postavení v žebříčku, ale třeba i s ohledem na absenci na dvou posledních olympijských turnajích, dostalo po šesti mužských i ženských týmech. Hrát se bude v dubnu v Maďarsku.

Reklama