Hlavní obsah

TEST: Rukavice Adidas Running Climawarm ‒ temná síla pro technologické nadšence

Praha

Teploty nám utěšeně klesají k bodu mrazu. My, pravověrní sportovníci ale neposíláme kvůli tomu své běhání k ledu. A aby ani vaše vybavení neposlalo do říše děda Mráze vaše sportující tělo, je třeba se důkladně vybavit. Testovali jsme běžecké rukavice od Adidasu. Jak dopadly? A jak jsme dopadli my?

Foto: René Kujan, Sport.cz

Rukavice jsou nezbytnou součástí zimní výbavy.

Článek
Fotogalerie

Ruce patří k nejexponovanějším částem běžcova organizmu. Nohy svižně kmitají, ty se většinou stihnou zahřát samy, ale co ruce? Moc se nehýbou ani netřou, nevzniká prakticky žádné teplo, a pokud jde o proudění chladného vzduchu ze severozápadu, jsou první na ráně. Zmrzlé ruce pak ohrožují celkovou zdravotní stabilitu organismu. Navíc prokřehlé prsty odmítají po tréninku rozvazovat tkaničky běžeckých bot. A ani vaše partnerka nebude řvát nadšením, když jí pod tričko zajedete ledovým spárem. No jistě, řvát bude, ale to už je zase jiná pohádka.

Rukavice černé jako havran zalahodí nejednomu oku estétovu, navíc se budou hodit v podstatě ke všemu (to je vsuvka pro běžkyně; já osobně jsem schopen navléknout cokoli bez ohledu na barvy). Na jednu stranu byste si možná řekli, že černá barva není zrovna optimální, když teď budeme hodně běhat za šera či tmy. Opak je ale pravdou. Černá barva se tolik nešpiní, a to považuji za rozhodující. Navíc jsou rukavice opatřeny optickými zjasňovači v podobě oranžového meziprstí pro denní dobu a reflexními logy pro dobu noční.

Do čeho utřít nos?

Zevnitř je hebký mikroflís a manžeta je příjemně prodloužená, rukavice o to více zahřejí. Na rukou se v zimě asi příliš potit nebudeme, kdyby k tomu ale přeci jen došlo, 100% polyester vlhkost odvede směrem od těla. Výrobce nezapomněl ani na skutečnost, že i při nízkých teplotách se běžec orosí na čele a bude třeba krůpěje potu něčím setřít. Anebo do něčeho utřít pokapávající nos. K tomu je nejvhodnější hřbetní strana palců pošitá něčím, co připomíná jemné froté.

Dotykový displej nezůstane opuštěn

Vnitřní strana palců a ukazováků je zase z tkaniny usnadňující ovládání dotykových displejů mobilních zařízení. Takže pokud patříte k lidem, kteří například bez svého moudrého telefonu nedají ani ránu, budete příjemně překvapeni. Displej lze příjemně ovládat i v rukavicích, aniž by vznikala potřeba je sundávat. Pro lepší úchop jsou vnitřní strany prstů a dlaně opatřeny silikonovými proužky. Mobil či půllitr vám tak z ruky nevypadne ani při rychlých tempech.

Na konci manžet jsou našita malá gumová očka, jimiž lze provléknout malou plastovou karabinku a rukavice tak nerozlučně spojit proti ztracení, nemáte-li je zrovna na sobě. V tomto stavu se také lépe suší po vyprání.

PLUSY
příjemný materiál
dobré ovládání dotykových displejů
reflexní prvky
prodloužené manžety
protiskluzová úprava
panel na otírání potu
MÍNUSY
palec by mohl být kratší
CENA
pod 700 korun

Reklama