Hlavní obsah

Levné čínské běžecké boty z internetu se nevyplatí

Barbora JanákováPrávo

Nejdražší částí běžeckého vybavení jsou boty. O to lákavější jsou stránky na internetu, které nabízejí značkové kvalitní běžecké boty s velkou slevou. Člověk, který takové nabídce podlehne, ale může tratit – penězi i zdravím. A navíc může i porušit zákon. Je to i případ sedmačtyřicetiletého Petra, který si vysnil boty renomované značky. Zjistil, že boty, které standardně stojí kolem čtyř tisíc korun, se dají na internetu koupit za méně než čtvrtinovou cenu.

Foto: Profimedia.cz

Jaké boty koupit a do jakých neinvestovat?

Článek

Zásilka stála 35 dolarů (cca 875 Kč) a poštovné navíc hradil zprostředkovatel, takže za necelých tisíc korun dostal krásné nové boty. Už při přebírání zásilky ho ovšem zarazilo, že na balení byla uvedena hodnota 22 dolarů (zhruba 550 Kč), tedy pod hranicí, za niž zasílatel musí platit clo.

„Čínští distributoři podobného zboží dobře vědí, jak vysoká má být částka, aby příjemce balíku ještě nemusel platit daň a clo. Hranice pro zaplacení DPH je totiž 25 dolarů (cca 625 Kč)," objasnil Právu Petr. „A tak i když zaplatíte uvedených 35 dolarů, na balíčku je napsáno 22 dolarů. A daň tak platit nemusíte," dodal s tím, že fakt, že tím vlastně oklamal celní úřady, neřešil. Další překvapení zažil, když boty poprvé nazul. „Každá bota při prvním vyzkoušení může trochu tlačit, ale většinou povolí a po pár desítkách kilometrů si sedne. Ne tak čínský padělek. Neustále máte pocit, že něco není v pořádku," popsal své dojmy.

Hazard se zdravím

Podle odborníků během v nekvalitní obuvi riskuje své zdraví. „Při nedostatečném tlumení nárazů, při vyšší váze sportovce a větších objemech naběhaných kilometrů hrozí poškození pohybového aparátu a urychlení vzniku artrotických změn," uvedla pro Právo primářka Ústavu tělovýchovného lékařství Všeobecné fakultní nemocnice Denisa Haluzíková. Boty, které se na internetu za známé značky vydávají, totiž často nemají takové tlumicí schopnosti, jaké slibují osvědčení výrobci. Tlumicí vrstvy mohou být na podrážce boty třeba jen namalovány, případně může být platforma boty skutečně tvořena několika vrstvami, které ovšem nepruží.

„Největší nevýhodou je možnost ortopedického přetížení nebo nadměrného zatěžování," popsal Právu sportovní expert Aleš Tvrzník. Podle něj by bota měla být pečlivě vybrána, aby tvořila s nohou dokonalý funkční celek. Navíc „fejkové" obutí je tvořeno nekvalitně spojovanými materiály, takže kromě toho, že dostanete boty páchnoucí lepidlem, riskujete, že se vám obutí „rozsype". „U těch napodobenin je hlavní rozdíl v tom, že sice mají vlastnosti srovnatelné se značkovými botami, ale podstatně dřív odejdou. Třeba za tři neděle až měsíc se ta bota rozpadne," podotkl Tvrzník. To potvrdil i běžec Petr, kterému se boty začaly trhat už po dvaceti kilometrech.

Úřady jsou bezmocné

S falešným zbožím ze zahraničních e-shopů toho české úřady příliš nezmůžou. Česká obchodní inspekce může kontrolovat pouze české prodejce, a proto jediný, kdo může bojovat s padělky, je celní správa. Podle mluvčí Generálního ředitelství cel Martiny Kaňkové se celní úřady mohou zabývat pravostí zboží až v případě jeho předložení přepravcem či deklarantem k celnímu řízení. Pokud celníci zjistí, že zboží porušuje práva duševního vlastnictví, tak jej zabaví. V případě, že falešné zboží projde celní kontrolou a nakupující sám zjistí, že jde o padělek, může o tom informovat celní správu a zboží u prodávajícího reklamovat. Šance na získání finanční náhrady ovšem není velká. Takže se to příliš často neděje.

Nakupujete své běžecké boty na internetu?
Ano, kdekoli, záleží jen na ceně.
7,8 %
Ano, ale pouze u ověřených obchodů.
19,2 %
Ne, chci mít botu na noze dříve, než ji koupím.
73 %
Celkem hlasovalo 245 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Celní poplatky (Clo)