Hlavní obsah

TEST: N-rit Super Light Towel ‒ malý, ale šikovný

René KujanSport.cz

Také už se vám stalo, že běžíte, pot z vás jen leje a potítka, případně rukávy trička jsou už beznadějně mokré, nasáklé vší tou dřinou, a vy nerudovsky řešíte kam s ním? Na krátký výběh si s sebou ručník brát určitě nebudete, ať je sebekouzelnější, ale na dlouhý trénink už by se hodit mohl. Třeba na urputné nabíhání koleček na ovále by mohl být přímo epesní. Podívejte se, jak dopadl test jednoho takového sportovního ručníku.

Foto: René Kujan, Sport.cz

N-rit Super Light Towel: Ručník o rozměrech 40 x 80 centimetrů se vám po sbalení vejde do dlaně.

Článek
Fotogalerie

K ručníkům z mikrovláken jsem přistupoval s lehkou podezíravostí už od jejich prvopočátků. Ještě si velmi dobře pamatuju na ten první syntetický dotek plný otázek typu „šmarijá, co to jako je?!". První mikrovlákna nepříjemně zadrhávala a kontakt s pokožkou byl značně nesympatický. Pokrok se ale řítí nezastavitelně kupředu a první, co vás na ručníku od N-rit překvapí, je jeho hedvábný povrch. V rukou vyvolává pocit, že držíte nejjemnější jelenici. Nezadrhává, je velmi příjemný a vy se zdráháte uvěřit, že něco tak hebkého a jemného není přírodní materiál.

Pro náročné výběhy mimo domov určitě potřebujeme, aby jakákoli proprieta byla maximálně funkční, co možná nejlehčí, odolávala zápachu, rychle vysychala. To všechno Super Light Towel hravě splňuje. Jde o velmi propracované funkční vlákno, které při minimálních rozměrech a nepatrné hmotnosti pojme velké množství vlhkosti (až trojnásobek své váhy). Látka je velice pevná. Můžete ji ždímat, kroutit, prudce vyklepávat, vše bez problémů vydrží. Navíc se lze tímto způsobem zbavit naprosté většiny absorbovaných tekutin, takže ručník bude velmi rychle opět suchý a připraven k dalšímu použití.

Ale nejen to. Jeho tajemství spočívá také v antibakteriální úpravě Dr. Bacty. Ta eliminuje růst bakterií, hub, plísní i kvasinek, takže ani po několikadenním používání nemusíte mít strach, že vám z ručníku vykvete nějaká ďáblova zahrádka. (Vážně jsem zkoušel něco na látce vypěstovat, ale políčko se nezazelenalo.)

Superlehký ručník je k mání ve čtyřech různých barvách. Kromě testované šedé lze obstarat modrou, fialovou a zelenou. A ještě širší výběr je ve velikostech. Testované M o rozměrech 40 x 80 cm je nejmenší. V nabídce je dále L, XL a XXL, které už má úctyhodných 120 x 150 centimetrů. Ručník nevyžaduje žádnou zvláštní údržbu. Běžné praní na 40 °C bez aviváže je vše, co potřebuje.

PLUSY
velmi příjemný
nezasmrádá (antibakteriální úprava)
velká schopnost absorpce
rychle schne
malé rozměry (po sbalení)
malá hmotnost
MÍNUSY
doposud neodhaleny
CENA
345 korun

Super Light Towel byl součástí mého vybavení při Cestách na vrchol. Byl v permanenci téměř každý den po dobu tří týdnů. Pot neustále řinoucí se do mých očí a stékající po tvářích tak nacházel důstojnou destinaci svého posledního spočinutí. Se sušením jsem se vůbec neobtěžoval. Ručník vykonal svou práci a putoval do síťované kapsy, kde vyčkal dalšího nasazení. Za kvalitu antibakteriálního zpracování hovoří snad i fakt, že potřebu ručník trochu vyprat, přepláchnout jsem pocítil za celou dobu jen jednou. No a ten skvělý „tač"! Pokud někdy pocítíte tu hebkost směsi polyesteru s nylonem (70/30), budete se k ručníku chtít tulit snad i v noci. Navíc jsem přišel na to, že ručníkem se skvěle leští i skla brýlí, která mým nadměrným pocením při nadměrných běžeckých aktivitách také značně trpěla.

Připraveno ve spolupráci se Sportica.eu.

Reklama

Související témata: