Hlavní obsah

TEST: Běžecká mikina Nike Therma Sphere Element

Praha

Stejně jako platí staré známé pořekadlo Jak si kdo ustele, tak si lehne, platí ve světě běhu a počasí dnešních dnů Jak se kdo oblékne, tak si zaběhá. A abyste si zaběhali opravdu příjemně a teplotně v pohodlí, přinášíme vám testy novinek, o nichž si myslíme, že taková kritéria splňují. Bude mikina Therma Sphere jedním z vašich oblíbených kousků?

Foto: nike.com

Běžecká mikina Nike Therma Sphere Element: Letošní zima by mohla být v suchu a teple.

Článek
Fotogalerie

Už běžeckému oku určitě zalahodí pohled na tmavě modrou žíhanou mikinu, či triko chcete-li, s kapucí a polovičním zipem. Bližší pátravý pohled pak dává na srozuměnou, že o nějaké to obyčejné triko určitě nepůjde. Jestliže jsou dnes v podstatě všechna trika z umělých vláken označována jako funkční, tak tato mikina je v tom případě husto-funkční.

Představte si malou, načechranou houbičku z příjemného vlákna, jak vám neustále osušuje pot z tréninkem týraného těla. A teď si takových oválných houbiček představte stovky řad po desítkách a stovkách kusů. Nekonečné šiky malých vysoušečů udržující vaše tělo v tepelném komfortu i v takových podmínkách, jaké třeba zrovna dnes venku panují. Takhle nějak vypadá látka této mikiny z vnitřní strany. Zvenku je hladká, příjemně jemná a jakoby nakrepovaná.

Výrobce tentokrát nevsází na střídání několika různých druhů tkaní nebo materiálů, celá mikina až na drobné výjimky je z jednoho druhu látky. Co běžce potěší hned v první řadě, je obšírná kapuce sešitá ze tří panelů. Vejde se do ní pohodlně opravdu každá hlava, i kdybyste šli zrovna z práce po náročném dni a měli ji jako pátrací vzducholoď. Je obšita pružným lemem, ale nějaká ta stahovací šňůrka mně osobě přeci jen chyběla.

Pod krkem najdeme kvalitní značkový poloviční zip usnadňující oblékání a svlékání trika. Na pravém boku se ukrývá malá kapsa na drobnosti typu klíčů od bytu nebo kapesníku. Společně s kapucí budou běžcům lahodit také propracované rukávy. Téměř samozřejmostí dnes u zimních trik s dlouhým rukávem bývají otvory na palce, aby se jednak neshrnovaly rukávy, jednak aby se zateplily dlaně. U Nike se ovšem nespokojili s tradiční obyčejnou dírou, v podstatě větší knoflíkovou dírkou, ale vyhráli si s detaily. Výsledkem je velmi pohodlné a příjemné nošení. To ale u rukávů není všechno. Z horní strany mají zdvojenou manžetu, kterou v případě potřeby můžete přetáhnout přes ruce a získat tak vlastně primitivní rukavice, palčáky bez palců. Další výhodou je to, že takové rukavice nikdy neztratíte a vždy je máte při ruce.

PLUSY
teplotní komfort umocněný strukturovanou tkaninou
prostorná kapuce ze tří panelů
průstupy na palce
„rukavice" na koncích rukávů
malá kapsička
reflexní prvky
prodloužený zadní díl
MÍNUSY
kapuce by si zasloužila stahovací šňůrku
CENA
kolem 2300 korun

Poslední dobou si výrobce u všech svých běžeckých kousků dává velmi záležet také na pasivní bezpečnosti a vyzbrojuje své produkty množstvím reflexních prvků. Zde tomu není jinak. Standardní logo v reflexní úpravě na levé pleci doplňují odrazkové pásky na koncích rukávů a na dolním konci zádového dílu. Ten je navíc příjemně prodloužený, takže ani těm nejdivočejším běžcům nepotáhne v zimě na záda. V mikině lze běhat samostatně nebo ji doplnit lehkou větrovkou.

Reklama