Hlavní obsah

Biatlonové sestry nepodepsaly. Možná přijdou o Světový pohár

Bratislava

Necelý měsíc před startem nového ročníku Světového poháru nemají sestry Paulína a Ivona Fialkovy podepsanou smlouvu se Slovenským svazem biatlonu o zabezpečení státní reprezentace. Pode informací deníku Šport se obě strany nedohodly na té části kontraktu, která obsahuje marketingové záležitosti. Podobné potíže řešila před sezonou i česká lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká.

Foto: Profimedia.cz

Paulína Fialková po druhém místě při letošních závodech Světového poháru v Ťumeni.

Článek

„Prezidium vyjadřuje naději, že k dohodě dojde ještě před startem Světového poháru a sestry Fialkovy zúročí celou přípravu, kterou absolvovaly ze státních zdrojů," píše se v oficiálním prohlášení prezidia slovenského svazu biatlonu po jeho zasedání v Banské Bystrici.

„Opět jsme se zabývali situací, která nastal tím, že sestry Fialkovy ani po vícenásobném jednání s jejich právním zástupcem nepodepsaly smlouvy o zabezpečení státní sportovní reprezentace. Její podpis je přitom základní podmínkou svazu pro reprezentování sportovce na mezinárodních akcích. Smlouvu podle návrhu svazu podepsali všichni členové reprezentačních družstev, včetně trojnásobné olympijské vítězky Anastazie Kuzminové," dodalo prezidium.

Přijdou o Světový pohár?

Sestry Fialkovy, páté v soutěži ženských štafet na únorové olympiádě v Pchjongčchangu, se momentálně připravují ve švýcarském Lenzerheidu s trenéry Martinem Bajčičákem a Annou Murínovou. Rodačky z Černého Balogu ladí formu na úvodní závody Světového poháru, který startuje 2. prosince ve slovinské Pokljuce. „Pokud nedojde k dohodě mezi sestrami a svazem, dvě elitní biatlonistky nemusí být součástí seriálu Světového poháru," upozornil deník Šport.

Klub VŠC Dukla Banská Bystrica v této souvislosti konstatoval, že Slovenský svaz biatlonu připravil návrh smlouvy o státní sportovní reprezentaci se zpožděním. „Ve finální podobě byl schválen až 14. září 2018. V tom čase už reprezentantky absolvovaly přes polovinu sportovní přípravy," uvedl klub.

Podle něj je problém především v ustanoveních upravujících osobnostní práva sportovkyň. „Svaz je chtěl řešit nad zákonný rozsah. Svaz navíc nešťastně formuloval své usnesení tak, že uložil reprezentantkám tuto smlouvu podepsat. Právní pořádek Slovenské republiky předpokládá uzavření smlouvy na základě souhlasu obou stran," dodal klub.

Na únorové olympiádě v Pchjongčchangu pomohly sestry Fialkovy Slovensku ve štafetě k pátému místu, Paulína navíc obsadila stejné místo i ve vytrvalostním závodě. V březnu pak při závodech Světového poháru v Ťumeni vyjela skvělou druhou pozici.

Reklama

Související témata: