Hlavní obsah

Výbuch na větrné střelnici všechny čtyři české biatlonistky oplakaly

Pokljuka
Aktualizováno

Totální propadák na střelnici potkal české biatlonistky při mistrovství světa v závodě na 7,5 km. Nikdy v historii nezajely takhle zpackaný sprint. Všechny čtyři reprezentantky své vystoupení v Pokljuce oplakaly, nejlepších z nich Markéta Davidová obsadila se čtyřmi trestnými koly až 44. místo a jako jediná se kvalifikovala do nedělního stíhacího závodu. Obhájkyně bronzu Lucie Charvátová se dopustila ve větrné loterii celkem šesti ran mimo terč a patří ji dělená 71. příčka s krajankou Jessikou Jislovou. Zlato ze sprintu získala Norka Tirill Eckhoffová, jedna z mála 99 žen na startu, které odstřílely obě položky čistě.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Markéta Davidová v akci na mistrovství světa

Článek

Davidová během zimy neodběhla ani jeden sprint s nulou a věřila, že se ji to může povést právě na šampionátu. Bohužel první i poslední ránu už při položce vleže poslala mimo terč. Na další dvě trestná kola musela při venkovní teplotě mínus deseti stupňů i po stojce, pak ji už nemohl spasit ani 12. čas z běhu. „Cítila jsem se přitom docela dobře na lyžích, i když mráz byl docela nepříjemný. Nemyslím, že bych rány nedokázala namáčknout, spíš mě většinu sfouknul vítr. Vůbec nechápu, proč nejhorší závod sezóny zajedu právě na mistrovství světa," říkala plačky.

Charvátová měla šestnáctý běžecký čas, na obou položkách udělala po třech chybách. „Bylo to pro mě neskutečně obtížné. Vůbec nevím, co jsem dělala špatně, ale rány prostě lítaly v tom větru někam mimo terče. Jsem vážně děsně naštvaná, jsme tu deset dnů a nikdy takhle nefoukalo. A dneska tohle, s tím počasím jsem si neporadila," litovala neúspěšná obhájkyně bronzu, která na trestném kole musela obkroužit 900 metrů.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Tiril Eckhoffová vítězka sprintu na MS.

„Biatlon je i o štěstí, a to jsme v sobotu odpoledne neměly ani trochu," řekla Charvátová. Praporky na střelnici při větrných poryvech skutečně silně vlály. „Povětrnostní podmínky byly těžké pro všechny, navíc foukalo dost nárazově. Ani jedna z našich holek si u toho však nezvládla uhlídat polohu a prakticky na každé položce chybovaly," mrzelo asistenta trenéra Jiřího Holubce.

Vítězka Eckhoffová se zařadila mezi šesti závodnic, které poslaly všech deset ran do terče. K vydařené střelbě Norka navíc přidala třetí nejrychlejší běh ze všech, a to ji vyneslo titul. Navíc převzala i vedení ve Světovém poháru, kam se závody MS započítávají. Největší soupeřkou jí nakonec byla Francouzka Anais Chevalierová-Bouchetová, která i s jednou chybou na střelnici dosáhla na stříbro. Třetí místo senzačně ukořistila Běloruska Hanna Solaová.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Mistrovství světa biatlonistek v Pokljuce - 7,5 km žen
1. Eckhoffová (Norsko) 21:18,7 (0)
2. Chevalierová-Bouchetová (Francie) +12,0 (1)
3. Solaová (Bělorusko) +14,4 (0)
4. Herrmannová (Německo) +22,3 (1)
5. Vittozziová (Iálie) +37,7 (0)
6. Röiselandová (Norsko) +43,5 (2)
7. Häckiová (Švýcarsko) +49,5 (1)
8. Preussová (Německo) +50,4 (1)
-----
44. Davidová (ČR) +2:15,0 (4)
68. Puskarčíková (ČR) +3:10,0 (3)
71. Charvátová (ČR) +3:15,5 (6)
71. Jislová (ČR) +3:15,5 (4)
Průběžné pořadí SP (po 16 z 26 závodů):
1. Eckhoffová 677
2. Röiselandová 663
3. H. Öbergová 647
4. Wiererová (It.) 530
5. Preussová 524
6. Hauserová 522
11. Davidová 404
59. Puskarčíková 40
60. Charvátová 37
68. Jislová 21

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články