Hlavní obsah

Dvacet symbolů dokonalosti. Jen výjimeční borci se rvou o uznávaný grál

Radek MalinaSport.czPrávo

Alespoň jeden jediný den ve žlutém! V Maillot Jaune, trikotu lídra Tour de France, nejslavnějšího závodu světa. Tak zní přání každého profesionálního cyklisty na planetě. Jen výjimeční borci dostanou reálnou šanci se o grál mezi závodníky silničního pelotonu porvat. Ještě menší hrstka jej pak skutečně někdy oblékne. Letos, při startu 106. ročníku Staré dámy v Bruselu, budou mít účastnici ještě větší motivaci. Pro každý den je totiž připraven trikot se speciálním designem. Na počest sta let užívání žlutého trikotu. Jediným českým jezdcem bude na letošní Tour Roman Kreuziger.

Foto: Getty Sports

Roman Kreuziger. Jak si povede na Tour de France?

Článek

„Šlo nám o jedinečnost. Každý fanoušek při sledování žlutého dresu v konkrétní etapě může vzpomínat na zvláštní okamžiky, které jsou s portrétem zachyceným na trikotu spojeny," prohlásil Christian Prudhomme, ředitel Tour de France.

Mnohdy se připouští, že první žlutý trikot nosil už Belgičan Philippe Thys v roce 1914. Nicméně historicky dochovaná a oficiálně potvrzená verze datuje první užití žlutého dresu v pelotonu Tour de France v roce 1919. Tehdejší ředitel Henri Desgrange chtěl, aby se lídr vyjímal mezi ostatními cyklisty. Žlutou vybral údajně podle barvy novinového papíru, na němž vycházel list L´Auto, tehdejší organizátor závodu. Stalo se tak v jedenácté etapě 18. července 1919.

Roman Kreuziger se chystá na svoji devátou Tour. Na závěr přípravy ho čeká dřina na GarděVideo: Sport.cz

Cyklisté, kteří jeli nejvíce dnů ve žlutém trikotu
Eddy Merckx (Belgie)96
Bernard Hinault (Francie)75
Miguel Indurain (Španělsko)60
Christopher Froome (Velká Británie)59
Jacques Anquetil (Francie)50

Diváci se tehdy nejprve průběžnému vládci pořadí kvůli barvě smáli. Pokřikovali na lídra „papoušku", mnohdy napodobovali při průjezdu pelotonu s mužem ve žlutém zvuky opeřence. Jenže z Maillot Jaune se stala legenda.

Symbol výjimečnosti a cyklistické dokonalosti. A pokud jej závodník oblékne po poslední etapě Tour de France, překročí hranice sportovní sféry a v dějinách cyklistiky se stane nesmrtelným.

Foto: Tour de France

Mapa etap Tour de France pro rok 2019.

Aktivní cyklisté a jejich dny ve žluté trikotu
Christopher Froome (Velká Británie)59
Vincenzo Nibali (Itálie)19
Geraint Thomas (Velká Británie)15
Greg van Avermaet (Belgie)11
Rinaldo Nocentini (Itálie)8

Proto je u příležitosti sta let existence Maillot Jaune dvacet dresů s jedinečným designem v podobě některého z vítězů či míst, která jsou nesmazatelně spojeny s historií Tour. A tak žlutý trikot nadcházejícího ročníku ponese třeba tvář Bernarda Hinaulta, posledního francouzského vítěze. Nebude chybět portrét Eugena Christopheho, prvního nositele žlutého trikotu v historii Tour, či pětinásobných vítězů Staré dámy Eddyho Merckxe, Jacquese Anquetila či Miguela Induraina.

Muž, který bude ve žlutém na startu druhé etapy, ponese na dresu bruselské Atomimum, na trikotu pro čtrnáctou etapu je zachycen slavný Tourmalet, nechybí Capitol z náměstí v Toulouse, Katedrála svaté Cecílie z Albi či Lev z Belfortu vytesaný do skály o kolosálních rozměrech 22 metrů délky a 11 metrů výšky považovaný za symbol francouzské svobody. Poslední žlutý dres ročníku 2019 určený pro vítěze Tour 2019 pak ponese potisk Vítězného oblouku.

O co se bojuje na Tour de France
Žlutý trikot
Nosí jej lídr soutěže! Nebylo tomu tak vždy. Právě letos slaví tato tradice sto let. Zajímavostí je, že poprvé jej organizátoři vedoucímu muži pořadí udělili v průběhu ročníku 1919.
Puntíkatý trikot
Bílý dres s červenými puntíky je určen pro nejlepšího vrchaře. Prémie na stoupáních jsou rozděleny do pěti kategorií. Stejně se liší i body rozdělované pro nejrychlejší muže na vrcholu jednotlivých stoupání. Ve výjezdu značeném jako horská kategorie boduje osm závodníků (20-15-12-10-8-6-4-2), v první kategorii šest cyklistů (10-8-6-4-2-1), v druhé kategorii čtyři závodníci (5-3-2-1), v třetí kategorii dva jezdci (2-1), ve čtvrté kategorii jen vítěz (1 bod). Ve hře jsou i tzv. dvojité body udělované za super kategorii při výstupu nad 2000 metrů nad mořem. Za každý den v puntíkatém trikotu (vedoucí muž vrchařské soutěže) získává jezdec prémii 300 eur.
Zelený trikot
Určený pro sprintery. Králem posledních let je slovenský fenomén Peter Sagan. Etapy pro sprintery jsou oceněny podle náročnosti určitým koeficientem. V některých etapách tudíž na vítěze čeká 50 bodů, pro druhého v pořadí 30 a pro třetího dvacet, v jiných však bere nejlepší spurter 30, druhý nejlepší 25 a třetí 22, v některých dnech pak tři sprinteři za své úsilí budou oceněni 20, 17 a 15 body v případě třech nejlepších. Za každý den v zeleném trikotu (vedoucí muž bodovací soutěže) získává jezdec prémii 300 eur.
Bílý dres
Určený pro nejlepšího jezdce do 25 let. Za každý den v bílém trikotu získává jezdec prémii 300 eur. Nejlepší cyklista v kategorii v dané etapě bere odměnu 500 eur.
Červené číslo
Veze jej nejvíce bojovný či agresivní cyklista z předchozí etapy. Ocenění je udělováno na základě rozhodnutí sportovní jury.

Reklama