Hlavní obsah

Výborný start českého cyklisty do Giro d'Italia! Černý dojel v časovce šestý

Aktualizováno

Jediný český účastník cyklistického Gira d'Italia Josef Černý zahájil závod šestým místem v časovce v Palermu. Český šampion v této disciplíně zaostal na patnáctikilometrové trati o 36 sekund za domácím vítězem Filippem Gannou. Úřadující mistr světa z minulého týdne zvítězil suverénně o 22 sekund před Portugalcem Joaem Almeidou a Dánem Mikkelem Bjergem.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Josef Černý mohl být se svým výkonem spokojen (archivní foto)

Článek

Černého, který po loňské premiéře na Giru startuje na své druhé Grand Tour, předčili už pouze jeden z favoritů na celkové prvenství Brit Geraint Thomas a Nor Tobias Foss.

Další z adeptů na titul Brit Simon Yates začal Giro 17. místem, na Gannu ztratil 49 sekund a na Thomase 26. Dvojnásobný vítěz závodu domácí Ital Vincenzo Nibali se musel spokojit s 69. příčkou s mankem půldruhé minuty na vedoucího krajana.

Ganna prolétl trať průměrnou rychlostí 58,831 km/h, čímž stanovil nový časovkářský rekord Gira s výjimkou prologů. Jen těsně zaostal za výkonem Belgičana Rika Verbrugghea, jenž v roce 2001 v Pescaře v sedmikilometrovém prologu dosáhl průměrné rychlosti 58,874 km/h.

"Věděl jsem, že patřím k favoritům, ale snažil jsem se zůstat v klidu," uvedl Ganna. "Povedlo se a je to skvělý výsledek. Jsem nadšený, že na svém prvním Giru pojedu v růžovém trikotu. Pro zbytek závodu je to dobré znamení," pochvaloval si.

Závodníky potrápil i vítr. "Foukalo, ale na kole jsem se cítil dobře," řekl předloňský šampion Tour de France Thomas. "Možná jsem to na začátku trochu přepískl, poslední dva kilometry už mi nohy moc nejely. Ale není to špatné," dodal.

Smutný konec pro Lópeze

Už po devíti kilometrech skončilo Giro pro Kolumbijce Miguela Ángela Lópeze. Šestý muž nedávné Tour de France najel na nerovnost na silnici, ztratil kontrolu nad kolem a naboural do bezpečnostních bariér. Nezopakuje tak předloňské třetí místo v celkovém pořadí.

Italský závod, který byl kvůli koronaviru přeložen z obvyklého jarního termínu, pokračuje v neděli druhou etapou z Alcam do Agrigenta dlouhou 149 km.

Giro d'Italia - 1. etapa (časovka Monreale - Palermo, 15,1 km):
1. Ganna (It./Ineos Grenadiers) 15:24
2. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick Step) -22
3. Bjerg (Dán./SAE Team Emirates) -22
4. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -23
5. Foss (Nor./Jumbo-Visma) -31
6. Černý (ČR/CCC) -36
7. Sobrero (It./NTT) -40
8. Craddock (USA/EF Pro Cycling) -41
9. Scotson (Austr./Groupama-FDJ) -42
10. Brändle (Rak./Israel Start-Up Nation) -42

Reklama