Hlavní obsah

Těžké pády na Tour de France! K zemi šli Thomas, Roglič i Sagan

Aktualizováno

Třetí etapu Tour de France, která po 183 kilometrech vyvrcholila spurtem v Pontivy, vyhrál Belgičan Tim Merlier z týmu Alpecin. V pondělí postihl pád i velké hvězdy. Ošklivě spadl vítěz z roku 2018 Geraint Thomas, Slovinec Primož Roglič a v závěru také Peter Sagan a další elitní spurtér Caleb Ewan, pro něhož 108. ročník závodu skončil. Žlutý dres lídra uhájil Mathieu van der Poel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

3. etapa Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Merlier porazil v cílové rovince dalšího týmového kolegu Jaspera Philipsena, třetí skončil domácí Nacer Bouhanni. V poslední zatáčce skončily naděje sprinterské hvězdy Caleba Ewana. Australan při pádu ve vysoké rychlosti nabral i slovenského favorita Petera Sagana a po dlouhém skluzu po asfaltu utrpěl obrovské odřeniny. Ewan zůstal dlouho ležet na zemi a po ošetření na místě byl převezen do nemocnice. Vedení stáje Lotto-Soudal posléze potvrdilo, že si při tvrdém nárazu na zem zlomil i pravou klíční kost, a sbírku pěti etapových vavřínů z Tour de France tak letos nerozšíří.

"Moc si toho nepamatuju, všechno se to stalo tak rychle. Hned jsem ale cítil silnou bolest. Kost mám zlomenou na čtyřech místech. Budu muset na operaci," vzkázal šestadvacetiletý Ewan. Sagan z karambolu vyvázl s množstvím podlitin a hlubokou tržnou ránou na boku. "Je to nejslavnější závod na světě. Každý je nervózní, jsme pod tlakem. Ve finále, jako bylo tohle, spolu bojují jezdci na celkové pořadí se sprintery, je to nebezpečný sport," konstatoval Van der Poel v rozhovoru v cílovém prostoru.

Karamboly ničily i jezdce z popředí celkového pořadí. Jako první na zemi skončil vítěz "Staré dámy" z roku 2018 Geraint Thomas, který upadl už zhruba čtyřicet kilometrů po startu v Lorientu. Pětatřicetiletý britský cyklista se na kolo vrátil až po několika minutách a za pomoci kolegů z týmu Ineos peloton dostihl. Brit si při pádu vykloubil rameno a večer podstoupil další vyšetření.

Neoficiální informace o zranění potvrdil po dojezdu sportovní ředitel Ineosu Gabriel Rasch. "Lékař závodu mu ho na místě nahodil zpět," uvedl Rasch. Následná vyšetření žádná závažná zranění neodhalila. "Ultrazvuk i rentgen byly čisté, takže můžeme potvrdit, že v rameni neutrpěl žádnou frakturu. Rozhodne se ráno před etapou," dodal tým Ineos v prohlášení.

Zhruba deset kilometrů před cílem spadl další z favoritů na celkové prvenství Primož Roglič, jenž už v předchozím karambolu přišel kvůli zlomenině klíční kosti o jednoho z klíčových domestiků Roberta Gesinka. Slovinský cyklista skončil na zemi ve chvíli, kdy peloton zrychloval tempo při stíhání uprchlíků. Se sedřeným bokem a ramenem nabral manko téměř minutu a půl a v celkovém pořadí se propadl ze čtvrtého na 20. místo. O jeho dalším pokračování v závodu rozhodne rentgen naražené kostrče.

Další karambol přišel čtyři kilometry před cílem v ostré zatáčce, kde závod skončil pro Australana Jacka Haiga. Zastavit tu musel i další ze slovinských favoritů Tadej Pogačar, jenž nakonec ztratil 23 sekund a klesl z třetího na šesté místo.

Vše pak završil ošklivý pád Ewana se Saganem v cílové rovince.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Primož Roglič po pádu ve třetí etapě Tour.

Jediný český cyklista ve startovním poli Petr Vakoč dojel etapu provázenou přeháňkami s odstupem 2:07 za vítězným týmovým kolegou Merlierem. Celkově mu patří 133. příčka.

Tour de France - 3. etapa: Lorient - Pontivy (183 km):
1. Merlier4:01:28
2. Philipsen (oba Belg./Alpecin-Fenix)
3. Bouhanni (Fr./Arkea-Samsic)
4. Ballerini (It./Deceuninck-Quick Step)
5. Colbrelli (It./Bahrajn Victorious)
6. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step)
7. Van der Poel (Niz./Alpecin-Fenix)
8. Bol (Niz./DSM)
9. Turgis (Fr./TotalEnergies)
10. Walscheid (Něm./Qhubeka-NextHas)všichni stejný čas
...120. Vakoč (ČR/Alpecin-Fenix)-2:09
Průběžné pořadí:
1. Van der Poel 12:58:25
2. Alaphilippe -8
3. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers)
4. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma)oba -31
5. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe)-38
6. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates)-39
7. Mas (Šp./Movistar)
8. Quintana (Kol./Arkea-Samsic)oba -40
9. Latour (Fr./TotalEnergies)-45
10. Higuita (Kol./EF Education-Nippo)-52
...133. Vakoč-19:33

Reklama