Hlavní obsah

Zanardi ani rok po nehodě nedokáže mluvit

Bývalý pilot formule 1 a pozdější paralympijský vítěz v cyklistice Alex Zanardi rok po vážné nehodě na handbiku stále není schopen mluvit. Jeho manželka Daniela v rozhovoru pro BMW, jehož je Zanardi vyslancem, uvedla, že čtyřiapadesátiletý sportovec je ve stabilizovaném stavu.

Foto: Sport.cz

Niccolò a Alex Zanardiovi na starším snímku.

Článek

"Je v situaci, že dokáže absolvovat tréninkový program jak pro své tělo, tak pro mozek. Může s námi komunikovat, ale nedovede mluvit," uvedla Zanardiho manželka.

"Po dlouhé době v kómatu musí nejprve hlasivky získat svou pružnost, což je možné pouze tréninkem a terapií. Stále má hodně silné ruce a paže a intenzivně trénuje na strojích. Je to velmi dlouhá cesta a aktuálně se nedá předpovídat, kdy se bude moci vrátit domů," řekla.

Zanardi měl nehodu loni 19. června při silničním závodě handbiků v Itálii. Kvůli vážným zraněním hlavy a mnohačetným zlomeninám v obličeji se podrobil minimálně pěti operacím a byl v umělém spánku. Bývalý pilot F1 a dvojnásobný šampion zámořské série Champ Car přišel o obě nohy nad koleny po havárii na německém Lausitzringu. Poté závodil za MBW v sérii cestovních vozů a věnoval se paracyklistice, v níž získal čtyři zlaté paralympijské medaile.

Reklama