Hlavní obsah

Cavendish může v Riu usilovat o premiérovou olympijskou medaili

Londýn

Britský cyklista Mark Cavendish bude moci na srpnových olympijských hrách v Riu de Janeiro usilovat o svou první medaili pod pěti kruhy. Jeden z nejlepších silničních sprinterů posledních let, který v Pekingu 2008 ani v Londýně 2012 nepotvrdil roli favorita, se v Riu představí na dráze v omniu. Kromě něj jsou v britské nominaci i další hvězdy Chris Froome, Bradley Wiggins či Lizzie Armitsteadová.

Foto: Ed Sykes, Reuters

Britský cyklista Mark Cavendish

Článek

Jednatřicetiletý Cavendish přitom na březnovém mistrovství světa na dráze v Londýně nesplnil cíl v podobě medailového umístění v omniu, v němž skončil šestý. Vítěz 26 etap na Tour de France však spolu s Wigginsem triumfoval v bodovacím závodu dvojic a získal svůj třetí titul z MS na dráze. Jedno zlato má i ze silničního závodu.

Zatímco Cavendish bude v Riu usilovat o premiérový cenný kov z OH, Wiggins, jenž v souvislosti s hrami stejně jako jeho o pět let mladší kolega přesedlal ze silnice na dráhu, může v Brazílii rozšířit svou sbírku sedmi medailí, z nichž čtyři jsou zlaté. Stříbrný ze silniční časovky na OH v Londýně by měl být lídrem družstva stíhačů. Největší hvězdou mezi silničáři je dvojnásobný vítěz Tour de France Froome.

Britští cyklisté na domácích hrách před čtyřmi lety dominovali, když k sedmi zlatům z dráhy přidali i tři tituly ze silnice. Letošní přípravu jim však narušil skandál hlavního trenéra týmu Shanea Suttona. Ten rezignoval poté, co byl obviněn ze sexistických a diskriminačních narážek na paralympijské cyklisty.

Reklama