Hlavní obsah

I létající koberec má přidat na výkonu, který bude znamenat vytoužený triumf

Praha

První vrchol sezóny v cross country horských kol čeká o víkendu Jaroslava Kulhavého, českého reprezentačního bikera. Třetí díl Světového poháru v Novém Městě na Moravě, které bude elitu hostit v závodech od pátku do neděle, má v kalendáři dvakrát podtržený už od začátku sezóny stejně jako mistrovství světa.

Foto: Michal Červený

Biker Jaroslav Kulhavý na speciálním trenažéru v Jablonci nad Nisou.

Článek

„Těším se na tisíce českých fanoušků. Atmosféra v Novém Městě je výjimečná, jde o nejlepší závod seriálu," netají třiatřicetiletý rodák z Ústí nad Orlicí, že bitva ve Vysočina Aréně pro něj představuje jeden z vrcholů neolympijské sezóny, kterou odstartoval triumfem v maratónském klání Cape Epic.

Kulhavý při domácím podniku dominoval v letech 2011 a 2015, v minulém roce slavil triumf věčný rival českého bikerského krále Švýcar Nino Schurter, jenž na Vysočině ovládl i MS v roce 2016. „Poslední sezóny má obecně skvělé. Už je na čase jeho šňůru utnout," přiznává Kulhavý, že by se před domácím publikem rád vrátil na nejvyšší příčku. „Svěťák v Novém městě je pro mě z celého kalendáře seriálu úplně nejvíc. Společně s mistrovstvím světa jde o hlavní cíl sezóny," láká Kulhavý fanoušky.

V rámci přípravy absolvoval i speciální tréninkový kemp v Jablonci nad Nisou, kde využil základnu českých biatlonistů, která je napěchována nejmodernějšími technologiemi. V ubytovacím zařízení je možné nasimulovat nadmořskou výšku až 3000 metrů, stejně jako v tréninkové místnosti.

„Tam jde vlastně použít stejný pás jako jsou ty běžecké ve fitness centrech. Jen je širší a delší, tudíž na něm je možné jet i na kole. Je to vlastně takový létající koberec," vysvětluje  Emil Bolek, biochemik a trenér pečující nejen o Kulhavého.

„Šlo vlastně o úvodní blok dlouhodobějšího procesu. Na pásu i na pokoji jsem měl nastavené rozmezí 1900 až 2000 metrů nad mořem. Trénink mi problém nedělal, při spánku jsem se ale necítil optimálně," komentuje Kulhavý pět dnů na severu Čech.

Speciální technologie stála přibližně 26 milionů korun, je možné simulovat sklon od minus čtyř do plus 25 procent. „Odhadované zlepšení je maximálně pět procent. Když chce Jára pokračovat ve vyhrávání, nejde o nezanedbatelné číslo," říká Bolek. Kulhavý doufá, že další vítězný zářez si připíše už v neděli ve Vysočina Aréně.

Reklama