Hlavní obsah

Český profesionál. Je ho dost?

Po výroční konferenci česká PGA disponuje celkem 176 profesionály, z drtivé většiny účících. Česko má osmdesát znormovaných hřišť a brzy přivítá hráče s pořadovým číslem 50 tisíc. Je profesionálů odpovídající počet? Zvládnou příval nových hráčů? Obejdou se bez pomoci tolik diskutovaných

Článek

Petr Nitra, prezident PGAC, prozradil, že světlo světa spatřil projekt tréninkového centra PGA ve Středních Čechách. Centrum by měla pomoci vybudovat britská PGA „Je to ale běh na střední, možná spíše dlouhou trať,“ říká Nitra. Areál, jakési české Belfry, se nachází v Nebřenicích u Velkých Popovic.

Výroční konference PGA Czech se v pražském hotelu Diplomat zúčastnili i Heinz Fehring, prezident PGA of Europe a Milan Veselý, prezident ČGF. Fehring dlouze hovořil o práci profesionála. „Toto zaměstnání má skvělou budoucnost, ale také stále větší zodpovědnost. Buďte lepšími trenéry a budete mít lepší hráče,“ řekl doslova.

Veselý zmínil, že brzy budeme mít sto hřišť a padesát tisíc golfistů. „Ujišťuji vás, že budete mít hodně práce. Dávejte větší důraz na etiketu a pomáhejte léčit nešvary jako jsou pomalá hra a chování na hřišti,“ žádal přítomné profesionály.

Do řad PGAC letos vstoupilo 23 nových členů. Je to hodně nebo málo? Jedná se o relativně vysoký meziroční nárůst, ale celkově bude potřeba větší počet plně kvalifikovaných učitelů.

Karel Skopový senior představil kalendář akcí na rok 2009, který by měl čítat dvanáct akcí. Osm turnajů je potvrzeno, čtyři jsou těsně před podpisem a možná přibude akce číslo třináct. Prvním turnajem bude Golf Prague Open, který se odehraje 25. až 27. dubna ve Mstěticích.

Zda se v kalendáří objeví turnaj ze série Alps Tour je zatím ve hvězdách. „Chceme turnaj zachovat, aby se čeští profesionálové měli možnost porovnávat s evropskou konkurencí,“ podotkl Skopový. EPD Tour a s největší pravděpodobností ani Chalenge Tour tu letos nebuou.

V závěrečné diskusi se profesionálové zabývali věčně zeleným tématem cvičitelů. Především upozorňovali na porušovaní amatérského statusu a (ne)kvalitu jejich výuky. O tomto a jiných ožehavých tématech se více dozvíte v březnovém Golf Digest C&S.

Nově přijatí členové:
Tomáš Braun
Karel Bureš
Tomáš Daul
Vlastimil Forejt
Lukáš Fric
Josef Hlava
Sandra Jantová
Michael Jermář
Martin Kovařík
Patrik Kupec
Jan Mareš
Kateřina Mašínová
Marek Nový
Mikuláš Ordnung
Jan Petráček
Marek Pleyer
Pavel Pokorný
Lukáš Princ
Jamel Sahli
Jan Šedivec
Lukáš Tintěra
Ladislav Trubač
Karel Zych
Plně kvalifikovaní profesionálové (noví):
Alan Babický
Richard Barusel
Tomáš Basler
Lukáš Horák
Lukáš Lizánek
Tomáš Němec
Václav Raška
Petr Robětín
Miroslav Stehlík
Petr Tomášek,
Jiří Vozka

Reklama