Hlavní obsah

Fildlakrosové MS: Češi nestačili na Skoty

Česká reprezentace podlehla v prvním zápase nadstavby mistrovství světa ve fieldlakrosu Skotsku 14:17 a to znamená, že bude hrát nejvýše o celkové deváté místo.

Foto: Petr Tahal

Mistrovství světa ve fieldlakrosu, Česká republika–Skotsko

Článek
Fotogalerie

Česká republika–Skotsko 14:17 (2:5, 6:3, 3:4, 3:5)

V prvním zápase nadstavbové části mistrovství světa ve fieldlakrosu v Manchesteru narazil český výběr na vítěze tyrkysové základní skupiny, Skotsko. Skotové jsou pro Čechy tradičně vyrovnaným soupeřem, i když bilance z posledních velkých turnajů hovoří spíš ve prospěch týmu z Britských ostrovů. Svou základní skupinu vyhráli snadno, ale Francie, Lotyšsko a Nový Zéland jsou přece jen o stupínek níže co do úrovně. Ve skotském týmu je několik hráčů, kteří působí v USA a prosazují se tam.

Ve čtvrté minutě otevřel skóre zápasu Jordan Coffey. Emil Moravec a po něm Chet Koneczny ale naklonili vývoj zápasu na českou stranu. Od čtrnácté minuty až do konce čtvrtiny však hřiště patřilo Skotům, kteří čtyřmi brankami odskočili na 5:2. O přestávce se český tým zkoncentroval a během sedmi minut díky gólům Cheta Koneczného, Jakuba Noska a Briana Hubschmanna vyrovnal. V 31. minutě dostal Skoty do vedení svým třetím gólem v zápase Jordan McBride a o dvě minuty později zvýšil náskok při přesilovce Dan Heighway. Češi ale odpověděli další gólovou šňůrou. Nejprve Dominik Pešek a Emil Moravec dosáhli vyrovnání a ve 39. minutě zařídil Brian Hubschmann českému týmu vedení. To ale dlouho nevydrželo, McBride vyrovnal a o půlce byl tedy stav 8:8.

Na začátku třetí čtvrtiny využili Skoti další přesilovku, na gól Coffeyho však odpověděl Chet Koneczny už po 40 vteřinách. Ve 47. a 48. minutě se podařilo odskočit Čechům o dva góly, skóvali Moravec a Koneczny, jenže pak nastal útlum a zatímco Češi se v druhé půlce třetí periody do tabulky střelců nezapsali, Skoti zásluhou gólu Troye Kachora a dvou gólů McBrida zase zápas otočili.

Skoti se ocitli na koni a na začátku poslední čtvrtiny velmi rychle přidali další tři branky. Jejich nápor zarazil v páté minutě Chet Koneczny a v deváté minutě vykřesal naději Brian Hubschmann. Češi ale hráli nervózně a zbytečně chybovali. Nedokázali zopakovat kombinační hru, která vycházela ve třetí čtvrtině, a snažili se prosazovat individuálně. Nervozitu vyvolalo i několik nepřesných výroků rozhodčích.

O dvě minuty později Skotové dvěma góly svůj náskok pojistili a jejich tým je dost zkušený na to, aby čtyřgólové vedení deset minut před koncem dokázal uhlídat. Tři minuty před koncem zápasu už jen korigoval výsledek Emil Moravec.

Českému týmu stále chyběl Jakub Nováček, kterému rameno naražené v zápase s Itálií stále nedovoluje hrát. Největší skotskou hvězdou byl Jordan McBride, která září i ve svém týmu na americké Stony Brook University. V zápase nastřílel šest gólů a celkem má na MS už 17 zásahů. Jeho góly padaly obvykle po spolupráci s Brandanem nebo Ianem Healyovými. Po uvolnění jeden na jednoho měla česká obrana potíže se slidy (pomocí dalšího obránce).

Proti Skotské obraně se dokázalo prosadit jen pět českých hráčů Emil Moravec (4), Chet Koneczny (5), Brian Hubschmann (3), po góle přidali Dominik Pešek a Jakub Nosek. Kromě Dominika tedy zkušení a ostřílení borci. „Skotská obrana byla o dost lepší než švédská,“ shodli se útočník Ondřej Sochna a středopolař Vojtěch Schaffner, „ale dařilo se nám ji rozebírat nahrávkami. Bohužel jsme tak nedokázali hrát celou dobu.“

Statistiky dokládají, že Češi dokázali získat více rozhozů („buly“) – 20 proti skotským 10, ale podle počtu střel na branku i mimo byli Skotové v útoku nebezpečnější. Dobře zachytal Thommy Kralovenec v české brance.

Skoty čeký v dalším kole nebezpečné Irsko, které přehrálo Švédy 12:7. Češi si tak zítra zopakují souboj proti seveřanům ze základní skupiny.

V dalších zápasech o postup do bojů o semifinále zdolal Wales Finsko 12:10 a Nizozemí zcela podle předpokladů sfouklo Španělsko 16:1. Vítězové těchto zápasů se zítra střetnou o možnost nastoupit proti Anglii v zápase o účast v semifinále. Obdobně čeká Japonsko na vítěze souboje Skotsko–Irsko.

V elitní skupině potvrdily své postavení týmy USA a Kanady. Američané porazili Anglii 17:5, Kanaďané neměli potíže s Německem (23:4). Oba favorité tak podle předpokladů postupují přímo do semifinále. Nejnapínavějším zápasem byl duel Japonsko–Austrálie. Japonci utekli v první čvtrtině na 4:1, ve druhé čtvrtině přidali jeden gól a ačkoliv Australané postupně snižovali, zápas nakonec skončil 11:9 pro Japonsko. Japonci tak skončili čtvrtí v elitní skupině a mají jedinečnou šanci probojovat se poprvé v historii do semifinále MS.

V bojích ve středu tabulky zdolalo Slovensko Norsko 14:4 a čeká ho zajímavý souboj s Polskem, které porazilo Bermudy 14:10. Souboj bude pikantní v tom, že se hráči dobře znají a týmy se navzájem mohou překvapit jen svými zámořskými posilami. Troufám si tvrdit, že excelentní polští krajánci dokážou vyvážit všeobecně větší zkušenost Slováků a zápas bude určitě napínavý. Vítěz tohoto duelu má šanci probojovat se až na celkové deváté místo v turnaji.

Reklama