Hlavní obsah

Česko o Ester nepřijde! Ke konci přestřelky pomohla i schůzka s Jankem

Praha
Aktualizováno

Hrozba, že by český sport přišel o jednu ze svých největších hvězd, je zažehnána. Podpis na reprezentační smlouvě lyžařky a snowboardistky Ester Ledecké sice stále chybí, ale mělo by jít jen o formalitu. Na podmínkách už se Svaz lyžařů ČR a agentura Sport Invest zastupující Ledeckou domluvily.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ester Ledecká na archivním snímku.

Článek

O víkendu startuje v rakouském Söldenu Světový pohár sjezdařů a olympijská vítězka v lyžařském super-G i snowboardovém paralelním obřím slalomu stále nemůže reprezentovat Česko. „Ale v pondělí došlo k dohodě, bude uzavřena na celý olympijský cyklus," mohl na tiskové konferenci oznámit předseda svazového úseku alpských disciplín Ladislav Forejtek.

„Ani na chvíli jsem ale nepochybovala, že by to nemělo dopadnout dobře. Těší mě, že se mým manažerům podařilo přesvědčit vedení svazu, že kromě slušné reprezentace jsem mu svými výsledky schopná vygenerovat i nemalé peníze," reagovala Ledecká.

Ostré jednání

Bylo to dlouhé a hodně vyostřené jednání. Svaz pohrozil, že pokud Ledecká smlouvu nepodepíše do konce srpna, zastaví jí veškeré financování přípravy a vyzve k tomu i Duklu a Český olympijský výbor. Sport Invest označil praktiky svazu za vyděračské, otec šampiónky Janek Ledecký vyzval předsedu svazu Lukáše Sobotku k rezignaci a nevyloučil, že by jeho dcera mohla jezdit za jinou zemi.

Když se zdálo, že se situace uklidnila, šéfové úseku alpských disciplín Forejtek a snowboardingu Miroslav Schimmer poslali médiím prohlášení, že jednání byla ukončena, což jen o pár minut později předseda svazu Sobotka dementoval. Teď už snad byla válečná sekyra definitivně zakopána.

Pomůže juniorům

„Ester získala významnou marketingovou volnost a našemu úseku dohoda přinese významné finanční prostředky, které použijeme na přípravu juniorů," pochvaloval si Forejtek.

Jak se povedlo vyhrocenou situaci uklidnit? „V jednu chvíli jsme od jednání skutečně odstoupili, hrozilo vnitřní zborcení našeho úseku," tvrdí Forejtek. „Dva týdny jsme byli ve slepé uličce, nakonec jsem se spojil přímo s Ledeckými, Jankem a Zuzanou," vysvětluje.

Přestože úspěšný zpěvák a skladatel nemá svazové funkcionáře v oblibě, jednání prý proběhla v poklidu. „Známe se odmalička. Napsal jsem mu SMS, že bychom se měli sejít. Dvakrát jsme se potkali a domluvili. Docházelo ke zbytečným nedorozuměním. Jak se jedná přes prostředníky, je to složité a zbytečně se to hrotilo," líčil Forejtek.

Získala svobodu

Jedním z hlavních sporných bodů jednání byla volnost výběru sponzorů Ledecké, pokud by byli ze stejného oboru jako partneři svazu. „I to se povedlo vyřešit ve prospěch všech stran, více to nemůžu komentovat," doplnil Forejtek.

Detaily nekomentovala ani agentura Sport Invest, její šéf David Trávníček ale potvrdil, že Ledecká odmítla svazem nabízené navýšení podpory o 800 000 korun. „Ester nežádala o jakékoliv zvýhodnění, peníze dostává a dostávala podle kritérií, která jsou naprosto stejná pro všechny reprezentanty. Bez výhrad respektuje veškeré odměňování reprezentantů, ale kvůli tomu, že si díky výsledkům zajistí nejvíc peněz, brzdit rozhodně nebude," prohlásil.

Nechtěla klacky pod nohy

„Když mi bylo patnáct, viděla jsem, že není v moci žádného klubu či Svazu lyžařů ČR zajistit mi dokonalou sportovní přípravu, natož zaplatit profesionální tým. Vypracovala jsem si pečlivý plán toho, čeho chci ve sportu dosáhnout. Věděla jsem naprosto přesně, co a proč dělám. V osmnácti jsem řekla rodičům, že buď budu tak dobrá, že si na sebe a svoje sportovní aktivity vydělám, nebo se budu věnovat něčemu jinému a skončím. Hanba by mě fackovala, kdybych neměla výsledky a visela rodičům či státu na krku," uvedla ve zprávě Sport Investu Ledecká s tím, že dlouho všechny peníze, které na závodech vydělala, byly investovány pouze do její přípravy.

„Všimli si mě sponzoři, kteří se ztotožnili s mým příběhem, fandili mi a věřili, že udělají úspěšný obchod, když svoji značku spojí se jménem Ester Ledecká. Od svazu jsem vždycky chtěla jenom to, aby mi neházel klacky pod nohy. Kdybych neměla výsledky, neměla bych sponzory, nebyla bych v reprezentaci," prohlásila.

Ledecká by se měla v SP na lyžích představit poprvé při úvodních rychlostních závodech v kanadském Lake Louise na přelomu listopadu a prosince.

Reklama

Související témata: