Hlavní obsah

Bauer končí se závodním lyžováním! A zvolil nečekanou cestu

Praha

Vloni se rozloučil s reprezentační kariérou ve Světovém poháru, teď Lukáš Bauer ohlásil definitivní sbohem i dálkovým běhům na lyžích. Alespoň v roli závodníka, v seriálu Ski Classics bude v eD system Bauer Teamu kromě ředitele nově i servismanem.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Šéf týmu eD system Bauer Teamu v dálkových bězích na lyžích Lukáš Bauer.

Článek

Ještě vloni byl jako čerstvý čtyřicátník platným členem svého laufařského týmu i ve stopě, jenže na jaře řešil, co dál. Zvažoval, jestli své úsilí nenamíří k práci v lyžařském svazu, kde se ucházel o roli sportovního ředitele.

Na svazu ho nevyslyšeli

„Snažil jsem se vysvětlovat své názory a směr, jakým by se podle mě běžecké lyžování mělo vydat, abychom byli více konkurenceschopní,“ říká Bauer. Jenže svazové činovníky nepřesvědčil.

Druhým důvodem jeho váhání bylo nelehké shánění peněz na fungování týmu, který minulou zimu neměl žádného titulárního partnera. „Složité to bylo už v začátcích před čtyřmi lety, teď jsme se dostali na čtvrté místo v hodnocení týmů, přičemž první dva jsou se svým rozpočtem úplně jiná liga,“ připomíná.

Nový hlavní sponzor mu ale rozhodování ulehčil. „Zase mi to vlilo elán do žil a chci bojovat o elitní trojku,“ vyhlásil.

Hvězdy udržel

V týmu s kombinézami nově v růžové barvě tak udržel hlavní esa, vloni druhou ženu celkového pořadí Kateřinu Smutnou i ruského vítěze závodu Marcialonga Ilju Černousova. Bauer už jim při závodech ale bude pomáhat jen u trati.

„Rozhodla lenost a spokojenost s tím, čeho jsem dosáhl,“ přiznává trojnásobný olympijský medailista. „V tréninku jsem taky dost polevil a musím říct, že mi sport zásadně nechybí, je ze mě spíš víkendový sportovec,“ tvrdí Bauer. Běžky teď bude nazouvat hlavně při testování lyží v rámci servisu.

„Je pravda, že si ostatní servismani vzpomněli, jak jsem kolikrát přišel do buňky a říkal, jak jsou lyže špatné, tak teď si servis konečně užiju z druhé strany a poznám, že to není tak snadné. Spousta věcí pro mě bude nová, ale nebojím se,“ ujišťuje.

Reklama