Hlavní obsah

Na Hradčanském náměstí se kupí sníh pro Pražskou lyži

PRAHA/HORNÍ VLTAVICE

Od čtvrté hodiny ranní dnes nákladní vozy navážejí z Horní Vltavice na Šumavě sníh potřebný na stavbu tratě pro závod Světového poháru v běhu na lyžích v Praze na Hradčanském náměstí. Metropole samotná je zcela bez sněhu, ale organizátoři druhého dílu seriálu Tour de Ski měli štěstí na mrazivé počasí, takže materiálu mají dost a i díky předpovědi by jim měl vydržet až do nedělních závodů v dobré kvalitě.

Článek

"Předpokládáme, že odvozíme do Prahy na 40 kamionů se sněhem, zítra navozíme další, celkem to bude asi 60 kamionů," řekl ve čtvrtek v rozhovoru s ČTK Luděk Sáska, který je v organizačním výboru zodpovědný za výrobu sněhu. "Samozřejmě jsme rádi, že nám počasí přálo, takže jsme nemuseli sníh vyrábět chemicky," prohlásil.

Na Šumavě je k dispozici kolem 4500 kubických metrů sněhu, což bez problémů stačí na trať na Hradčanském náměstí o délce zhruba 500 metrů. Teploty na Šumavě se drží už dlouho pod nulou, místy i pod minus deseti stupni Celsia. "Sníh určitě vydrží, předpověď je dobrá," řekl Sáska. Náklady na výrobu a převezení sněhu se pohybují mezi jedním až dvěma milióny korun.

Tour de Ski začne v Novém Městě 28. a 29. prosince, po pražském dílu se seriál na Moravu vrátí ke dvěma závodům. Původně se měly konat dva distanční běhy v Oberstdorfu, ale Němci nesehnali finance a měli problémy s prodejem televizních práv. Tour de Ski skončí v italských střediscích Asiago a Val di Fiemme, kde je finále s výběhem do sjezdovky Alpe de Cermis.

"Aktuálně je v České republice i v Itálii dostatek sněhu, žádný ze závodů Tour de Ski proto není ohrožen, všechny se definitivně uskuteční," řekl ve čtvrtek v Novém Městě šéf běžecké sekce FIS Jürg Capol. Loni se úvodní dva závody právě na Moravě nekonaly vinou nedostatku sněhu.

Reklama

Související témata: