Hlavní obsah

Dopingové testy při lyžařském šampionátu vyhodnotí v Drážďanech

LIBEREC

Dopingové testy z krve a moči sportovců, kteří se zúčastní Mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009 v Liberci, bude provádět renomovaná laboratoř v Drážďanech. Právu to řekla manažerka zdravotní sekce organizačního výboru MS Lenka Halamová s tím, že vzorky odveze každý den do Drážďan speciálně kurýr.

Článek

„Jsme velice rádi, že nakonec nebyla vybrána laboratoř v Kolíně nad Rýnem, protože bychom měli daleko komplikovanější transport. Při letošních světových pohárech, které se uskutečnily v únoru, jsme totiž museli vzorky vozit až do Kolína,“ podotkla Halamová.

Veškeré náklady na provedení dopingových testů, zajištění antidopingového centra anebo dopravu do laboratoří hradí organizační výbor. Ten na testy dostal zase prostředky od Mezinárodní lyžařské federace FIS. Řádově jde o částky přesahující jeden milión korun. „Milión korun budou stát samotné testy, ostatní náklady v tuto chvíli neumím upřesnit,“ konstatoval tiskový mluvčí organizačních výboru MS Zdeněk Soudný.

Hlavní antidopingové centrum vznikne za přísných bezpečnostních podmínek v liberecké Tipsportaréně. „Vše se řídí velmi přísnými pravidly. Lidé, kteří budou tyto testy zajišťovat, musí být velmi dobře jazykově vybaveni, aby mohli se sportovci komunikovat,“ podotkla Halamová.

Do antidopingového centra, kam přijede čtyři dny před šampionátem i speciální odběrová laboratoř, bude mít přístup pouze omezený počet osob. Odběry pak zajistí speciálně vyškolený personál z liberecké a frýdlantské nemocnice. „Jde o zdravotní sestry, které umí anglicky a německy. Celkem jich bude osm, z každé nemocnice přijdou čtyři,“ dodala Halamová.

Reklama

Související témata: