Hlavní obsah

Biatlonista Šlesingr byl na MS osmý ve stíhacím závodě

CHANTY MANSIJSK

Český biatlonista Michal Šlesingr v neděli obsadil ve stíhacím závodu na 12,5 km na mistrovství světa v ruském Chanty Mansijsku osmé místo. Vyhrál Francouz Martin Fourcade před norskou dvojicí Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bö.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Michal Šlesingr.

Článek

Osmadvacetiletý Šlesingr nezačal závod nejlépe, když hned na první střelbě minul dva terče. Na dva trestné okruhy musel vicemistr světa z roku 2007 také po třetí střelbě. Ani dnes nepanovaly na střelnici kvůli větru ideální podmínky a žádný ze závodníků nepředvedl čistou střelbu.

"Vítr nefoukal z jednoho směru, ale spíše se točil a náboje nevyzpytatelně unášel," uvedl v tiskové zprávě trenér Ondřej Rybář. "Těžko nyní spekulovat, zda by pomohlo cvakání, tedy seřízení mířidel," dodal.

Na poslední střelbě už ale Šlesingr nechyboval a v závěrečném stoupání získal před svými soupeři rozhodující náskok. "Na závěrečnou stojku se ohromně soustředil a opravdu si ji pohlídal. Věděl, že ještě může zaútočit na první desítku," řekl Rybář. "Michal nechtěl riskovat a vyčkávat až k finiši. Počínal si profesorsky," uvedl kouč.

Martin Fourcade získal premiérový titul mistra světa

Do cíle Šlesingr nakonec doběhl se ztrátou jedné minuty a 35 vteřin a osmým místem splnil cíl české výpravy, kterým bylo umístění v nejlepší desítce. "Určitě je to pro nás úleva a pro Michala zvlášť. Jak ho ale znám, určitě se s tím nespokojí a bude dál bojovat o co nejlepší výsledek," prohlásil Rybář. "Před sebou má ještě dva individuální závody a myslím, že by rád získal nějakou odměnu za celou sezonu," řekl.

Druhý český biatlonista na startu Zdeněk Vítek obsadil s téměř čtyřminutovým mankem 39. místo.

Martin Fourcade získal premiérový titul mistra světa. Po třetí střelbě dokázal vymazat půlminutový náskok vedoucího Němce Arnda Peiffera. Vítěze sobotního sprintu o druhé zlato připravila chyba na posledním terči a nakonec se Peiffer propadl až na čtvrté místo.

Dvaadvacetiletý Fourcade v Chanty Mansijsku vybojoval už třetí medaili, když navázal na stříbro ze sprintu a bronz ze smíšené štafety. Na kontě má také olympijské stříbro ze závodu s hromadným startem z Vancouveru.

Mistrovství světa v biatlonu v Chanty Mansijsku:
Muži - stíhací závod na 12,5 km:
1. M. Fourcade (Fr.) 33:02,6 (3 tr. okruhy), 2. Svendsen -3,8 (2), 3. Bö (oba Nor.) -5,2 (2), 4. Peiffer -5,8 (2), 5. Birnbacher (oba Něm.) -1:04,0 (2), 6. S. Fourcade (Fr.) -1:23,7 (1), 7. Deryzemlja (Ukr.) -1:30,3 (2), 8. Šlesingr (ČR) -1:35,0 (4), 9. Hofer (It.) -1:36,9 (4), 10. Ferry (Švéd.) -1:37,0 (3), ...39. Vítek (ČR) -3:46,2 (3).

Reklama